Tarot karte

U jednom otvaranju treba obratiti pažnju na jake karte. Kada se one suoče,  čitava igra zavisi od njih i tada dolazi do bitnih promjena. Po opštem pravilu,  kada je karta okrenuta naopako,  karta koja je pored nje u uspravnom položaju,  odnosi prevagu. U tom slučaju nije potrebno sabiranje karata. Karte koje je okružuju mjenjaju ili ublažuju značenje karte. Postoje promjenljive karte koje su podložne promjenama. One pokreću igru. Ako karta pokazuje teške trenutke oni će,  zahvaljujući promjenljivim kartama,  biti ograničeni u vremenu. Naprotiv,  izvandredan skup istih karata nema stvarno trajanje: Treba iskoristiti pogodan trenutak,  izuzev ako u slijedećem ne slijedi jaka i pozitivna karta. Promjenljive karte su: Zaljubljeni (osim ako nije pitanje afektivno i ako je uspravan). Kola.   = naročito ako su okrenuta naopako. Točak sreće.  Obješeni.  Umjerenost. Mjesec je promjenljiva karta u špilu. Suđenje.  Zvijezda (jaka karta sputana blizinom neke neke suviše fizičke karte,   = naprimjer Đavolom. Treba uzimati u obzir neutralne karte:  Mađioničar.  Luda,  uvijek zadržavaju svoje sopstveno značenje,  ali zaključak zavisi uglavnom od drugih karata.

Promjenljiva karta naopako okrenuta pored isto tako naopako okrenute jake karte dovodi igru do potpune neravnoteže. Zbir otvorenih dat će vam najvažniju kartu..   Jake karte su: Carica.  Car.  Papa.  Pravda.  Pustinjak.  Pravda.  Snaga.  Obješeni.  Đavo.  Kula.  Sunce. Naprimjer:  Papa je neprijateljski raspoložen prema ĐavoluObješeni je neprijatelj Snage-kada su jedna pored druge,  tada su pune nasilja. Suprotnost između Carice i Cara uvijek odražava dvojnost misli ali sklad na fizičkom planu. Kula i Sunce na materijalnom planu = to je bitka između dvije sile koja teži da igru dovede do neravnoteže. Asovi predskazuju čistu silu. Kraljevi je osmišljuju. Vitezovi prenose tu misao Kraljicama koje to ostvaruju. Paževi je materijalizuju.

LUDA
Staza na drvetu: Keter 11
Slovo:   Alef
Elemenat:  Zrak
Brojčana vrijednost:  1
Ključna riječ: Izbor
OPIS:
Mladi čovjek sa bradom boje kože ima na glavi šešir koji liči na šešire žonglera. Odjeven je u crvenu tuniku,  sa plvim okovratnikom sa šest praporaca. Rukavi tunike,  pojas,  ivica na donjem dijelu tunike i ivica desnog rukava koji je plave boje su žute boje. Negove pantalone su plave boje, cipele crvene. u lijevoj ruci drži bijeli štap koji mu se naslanja na desno rame, na čijem se kraju nalazi vrečica boje kože. U desnoj ruci drži štap koji je žut. Jedna mačka sa njegove lijeve strane vuče njegove pantalone i otkriva mu zadnjicu sa desne strane.  Na valovitim,  linijama išaranom zemljištu  žute boje nalaze se tri busena bijele trave, a dva busena zelene trave bujno rastu. Luda polazi na put,  luta svijetom,  traži istinu i sklad još uvijek opterećen svojstvima ljudske dvojnosti. Loše kontroliše svoje instikte. Siguran je jedino u svoju inteligenciju,  ali ona prestaje kada je u pitanju djelanje(okreće nam svoju desnu stranu  koja je za razliku od lijeve opterećena). Ta neuravnoteženost će mu smetati pri svakom koraku. Luda vreba svaku od ostale 22 karte, svuda je prisutan kao  džoker, ponekad pomaže a češće postavlja zamke. Iznenadan,  neplaniran,  tajanstven i moćan poticaj vezan za problem. Taj poticaj dolaziod neočekivane strane i za pitatelja iz nepoznatog izvora. Ako se bude pravodobno i pravilno reagovalo,  situacija se može iskoristiti za vlastiti uspjeh. Bezazlenost, Situacija ukazuje na donošenje veoma važne odluke. Stati na raskrsnici.Put je pred vama, put i putnik na njemu. Neobičnost,  ekscentričnost,  glupost,  čak i ludost. Neobičan događaj koji je zapanjio ili će zapanjiti zainteresovanog. Pitatelj će morati snagom svoje volje da kontroliše svoju nezrelost i lakomislenost i učini najbolji izbor. Ukazuje na probleme koji mogu doći iz lakomislenih odluka i nepromišljenih postupaka. Okanite se žaljenja i samožaljenja, istražite uzroke stvari i naučite nešto iz ovog iskustva. Odlaganje,  oklijevanje,  bezbrižnost,  lijenost,  nesposobnost ili neželjenost da se donese neka odluka.
U STVARIMA MATERIJALNE PRIRODE:
Ova karta je suviše idealna i labilna,  nepouzdana.
U DUHOVNOM SMISLU:
Može označavati pozitivne namjere,  čak i genijalnost ideja.,  što ovisi o njenom položaju i u odnosu sa drugim kartama.
Uvijek ukazuje na potrebu za promišljajem i oprezom.
ZNAČENJA USPRAVNO:
Umjetnički impuls, kreativnost,  nastojanje da se uzdignemo iznad materijalnog, neovisnost,  hrabrost,  otvorenost za nove ideje, plodne misli,  nedisciplina,  otpor prema autoritetu i redu, ispravan izbor.
Mlada osoba -dijete.
U najboljem slučaju Luda kada je uspravna i sama predstavlja sposobnost suočavanja sa Božanskim,  a da njime nije zadivljena,
ZNAČENJA OBRNUTO:
Zablude,  lakovjernost,  neobuzdanost u erotskom smislu,  upornost u grešenju,  površnost,
Uzdržavanje od bilo kakvog posla, neodgovornost za postupke,  neumjerenost,  prepuštanje haosu,  odustajanje od svakog napora,  nehotično izdavanje tajni, poremećenost,  poroci,  ludilo,
Ukazuje na probleme koji mogu doći iz lakomislenih odluka i nepromišljenih postupaka.
Simboliše podvojene ličnosti,  lutanje
Odlaganje,  oklijevanje,  bezbrižnost,  lijenost,  nesposobnost ili neželjenost da se donese neka odluka.
Podvajanje ličnosti,  kako karta može da  primi sve moguće oblike,  treba je tumačiti uz svaku kartu tarota posebno.
KABALISTIČKE VEZE:
Metvica,  kalcedon,  veoma blijeda žuta boja,  topola,  planinski predjeli.MAĐIONIČAR
Staza na drvetu: Keter Binah
Slovo: Bet
Astrološki: Merkur
Brojčana vrij:   2
Ključna riječ: jedinstvenost
OPIS:
Plavokos,  gotovo bljelokos mladić,  drži u svojoj lijevoj ruci štapić,  a desnom rukom dodiruje zlatan novčić. Njegov šešir oivičen je horizontalnim osmercem u obliku čamca,   ima okruglu kapicu u sredini.  Mađioničar stoji raširenih nogu,  ispred jednog postolja sa tri noge i u obliku trougla na kome su postavljeni:  alat,  prosjačka torba, nož,  tegovi za mjerenje metala,  kocke. On gleda udesno.  Odjeća sadrži crvenu,  plavu,  žutu boju. Postolje je boje kože.
Simboli:
Mađioničar je biće koji u svojim rukama ima sve mogućnosti ka uspjehu, intelektualne,  fizičke,  duhovne i vitalne. Četiri elementa su predstavljena sa četiri vlati trave,   a postolje sa tri noge (pošto se četvrta nalazi u nevidljivom svijetu) Nož(Mačevi) materijalizuje vazduh.
Novčići(Novac) zemlja.
Kupa (Pehar)vodu.
Štapić(Štapovi) vatru.
Šešir sa žutom kapicom predstavlja kreativni razum  do u beskonačnost,  bez ikakvih granica.
Duhovnom planu.
Čovjek je mlad i okrenut prema nama.
Karta se velikodušno  predaje onome ko želi da pokuša da je razumije.
Mađioničar može od svog života da uradi ono što on hoće.
Sve mu je dato,   on bira sredstva,
Ozareno lice ličnosti,  ukazuje na razdraganost i blagonaklonost.
Da su noge sastavljene,  on bi se zatvorio u sebe,  snaga se nebi širila,  već bi u zatvorenom ciklusu kružila njegovim tijelom.
Postolje Mađioničara,  boje koež,  simbolično predstavlja puteno iskustvo koje živi u materiji,  Zelena trava odgovara novom rađanju života poslije zime.
Zelena boja znači: prilagođavajne
Glasnik
Čovjek koji je našao životnu mudrost.
On zna da je sve ostvario uz Božiju volju. Mag uspostavlja svoju vlastiti idenitet  svojom kreativnosti i vještinom.
Zna da životom može vladati razvojem individualnih sposobnosti.
Ima kreativnu volju i neograničenu mogućnost.
Sposoban je postaviti i riješiti probleme, vladati tokom svojih misli, zapovjedati psihičkim moćima, i gospodariti strastima.
Može iz životu izvući materijalnu korist i sposoban je za otkrivanje i pronalaske.
Žustrog je uma i prodorne inteligencije, snaga volje,  iznenadna inspiracija, ili jasna zamisao.
Samopouzdanjei originalnost.
Mag označava poduzetništvo u poslovima, aktivnost poslovnog čovjeka..  
Spremnost na rizik.
POZITIVNA KARTA:
Karta ukazuje na moguće poslovne poduhvate.
Poruke i vijesti koje ukazuju na početke  novog ciklusa u životu  pitatelja. Pobjeda,
Najava nečeg novog  ili nekog u pitateljevom životu.
OBRNUTA KARTA:
Ukazuje na zloupotrebu moći,  na oprez da nebi bio obmanjen riječima punim obećanja..  
Spletke i ogovaranja, mnogo vike bespotrebne.
Ako dođe do poslovnih nevolja, ne treba pokazivati strašljivost.
Suočite se sa stvarnošću i svojom kreativnošću i vještinom riješite stvar u svoju korist.
Opasnost od slatkoriječivih prijatelja.
Utučenost,  bolest.
Neizvjesnost,  konfuzija,  svjesna ili nesvjesna prevara.
To može da znači,  ako je karta okružena lošim kartama,  i teškoće da će prihvatiti u zrelo doba.
Kabalističke veze:
Opal,  žuto,  palmovo drvo,  ibis,  velike luke,  sjever,  (oni koji sa sjevera dolaze), koji tamostanuju ili rade.,  suho,  hladno vrijeme,  noć.


  
VELIKA SVEŠTENICA
Staza na drvetu: Tifaret
Slovo: Gimel
Astrološki: Mjesec
Brojčana vrij.  3
Ključna riječ: mudrost
OPIS:
Žena zrelog doba,  koja na glavi ima žutu papinsku krunu na tri sprata,  sa crvenim motivom na prvom,  a zelenim na drugom.  
Ispod krune nalazi se bijeli veo koji joj prekriva kosu.
Desna ruka se jedva vidi,  a lijeva se pojavljuje iza ogromnog kaputa  i na njoj se vidi rukav boje kože.
Glava je okrenuta udesno:  u rukama velika otvorena knjiga,  boje kože,  nevidljivih slova,
Ova karta sadrži mnogo plave boje.
SIMBOLI:
Ovo je veoma važna karta i ima dvojno značenje
Sveštenica je čuvar svetišta,   upućena je u najviše misterije,  ali ona isto tako u rukama drži široko otvorenu knjigu.  (materije)riječi Hermesa < sve što je gore isto kao i ono što je dole>su ključ ove karte.
Plava boja koja obavija Sveštenicu predstavlja duhovnost,  koja je važna za drugi svijet.
Ona je simbol mentalnog zdravlja,  kao i fizičkog,  zbog crvene boje haljine,  koja se izjednačuje sa vitalnošću,   sa cirkulisanjem krvi.
Bijela boja koja uokviruje njeno lice podcrtava potpunu čistotu njenog porijekla.
Pošto sjedi na bijelom sjedištu,  njezino znanje proističe direktno od Božanskog.
Sveštenica je simbol majke prirode,  plodnosti.  
Ona je veoma važna u vezi sa vidovitošću.
U trenucima meditacije i koncentracije možemo da se napajamo tim ogromnim bogatstvom.  
To je drugo značenje otvorene knjige.  
Za Sveštenicu,   put sklada i inicijacije vodi kroz prirodu.
Mudrost koja mora cvjetati u čovječijoj duši.
Situacija u kojoj se pitatelj nalazi nije saglediva iz postojećeg položaja.
Aktivnosti su ispod površine i imaju nevidljiv uticaj..  
VelikaSveštenica može imati velika i razna znanja, ali ona ih teško prenosi u svakodnevnu praksu i primjenu.
Ona je zaštitnica mudrosti i davalac znanja drugima.
Simboliše tajnu,  tajna znanja i skrivena osjećanja.
Nesposobnost praktičnog rada,  ali dobru u činjenju praktičnih savjeta.
Karta ponekad ukazuje na platonske uticaje i ženu usjedjelicu.
Predosjećanje nekih predstojećih događaja,  dolazak nečeg novog,
KARTA U OBRNUTOM POLOŽAJU:
Čuvati se brbljive žene, ne zanositi se previše,  već reagovati  uravnoteženo.  
Želja da se tajno naškodi pitatelju.
Ako izvučete ovu kartu kada ispitujete sami sebe u vašem životu može da postoji neka vrsta crnih rupa, razočarenja. Ovi negativni uticaji će vam u stvari,  omogućiti da odredite svoj položaj i krenete boljim putem.
U takvm trenucima najbolji lijek je blizina prirode.
Uostalom,  oni koji imaju ovu kartu u svojoj liniji života veoma se loše snalaze u gradu.
Naklonjeno joj je sve što se odnosi na prirodu, plodove zemlje i vrtove,  botanička istraživanja ili istraživanja životinja.
Na nju djeluju godišnja doba i mjesečeve mjene.
Kabalističke veze:
Kamfor,  kristal,  tirkizno plavo,  pas,  bademovo drvo. CARICA  III
Staza na drvetu:14
Slovo: Dalet
Astrološki: Venera
Brojčana vrijednost: 4
Ključna riječ: Obilje
OPIS:
Predstavljena je kao žena u doba najače snage,  okrenutog pogleda u lijevo.  
Ona u svojoj lijevoj ruci drži žezlo žute boje koje se završava kuglom na čijem vrhu se nalazi krst.  
Desnom rukom je obgrlila amblem koji je ukrašen žutim orlom čija je glava okrenua ulijevo.  
Odjevena je u plavu tuniku koja otkriva rub crvene haljine..  
Tunika joj otkriva vrat boje kože,  ima žutu traku koja polazi sa ramena i ispod grudi spaja se sa visokim pojasom koji je isto žute boje.
Caričina kapa,  crvena na bijeloj kosi,  ima na vrhu žutu krunu.  
Ova karta ne sadrži zelenu boju.  
SIMBOLI:
Ova otmjena žena bijele kose posjeduje svu mudrost svojih godina,  a u isto vrijeme,  ima mladalačku snagu.
Žezlo,  simbol zemlje,  daje joj moć nad materijom.  
Haljina i crvena kapa predstavljaju izvandrednu snagu koja struji ovom kartom.
Plava boja tunike stavlja tu snagu u službu duha.
Karta intelekta u svom najvišem obliku, odraz rasuđivanja i golog razuma, ipak Carica podrazumjeva probleme humanizma, jer sjedi na sjedištu koje je boje kože.
Ona gleda ulijevo,  sjedi,  sve je pasivnost u službi materije.
Carica je u potpunoj ravnoteži i sa sobom i sa svojom okolinom, ona   čini   stvari mogućim i ostvarivim.
Ona je obećanje napretka i rasta,  plodnost u svim stvarima.
Ispunjenje,  užitak,  zadovoljstvo.
Njeno zanimanje za svakidašnjost ukazuje na materijalistički pristup, ispunjenje odluka na temelju utvrđenih činjenica.
Ukazuje na poslovnu ženu koja motivira uspješnog partnera ili supruga, odlučna i ravnopravna.
U osobnim stvarima Carica predstavlja majku,  ženu,  sestru,
Odnosi se na brak,  djecu, obitelj,  i materijalno bogastvo..  
Trudnoća,  materinstvo.
Obećava radost zbog uspjeha i postignuća, rješenje zamršenog problema.
Sretno rođenje, razvoj događaja u pozitivnom smjeru.
Najava istinske sreće, zadovoljstvi koje prerasta u kreativnost.
OBRNUTA KARTA:
Može ukazati na žensku prevaru, lažna ogovaranja.
Neumjerenost,  rasipnost. odlaganje u napredovanju,  neodlučnost.
U vezama i brakovima ukazuje na otuđenje među partnerima, koketiranje i razvrat.
Takođe moguća i neplodnost ili pak neželjena trudnoća.  
Osoba koja ima u liniji života ovu kartu,  ili je često izvlači nije mogla da se bavi izučavanjem na početku svoga života. Carica ukazujenaopreznost.CAR IV
Staza na drvetu:  28
Slovo:  Tzadi
Astrološki:  Ovan
Brojčana vrijednost
Ključna riječ: Vladar
OPIS:
Čovjek u zrelim godinama koji sjedi na prestolju boje kože.
Na dnu prijestolja grb sa žutim orlom koji gleda udesno. Car je potpuno okrenut udesno i pokazuje nam svoj lijevi profil.
Njegova duga kosa je bijela,  kao i brada. glava je oivičena čudnom kapom sa žutom krunom,  na ivicama koja se spušta na potiljak i zaklanja ga.
Desna ruka drži žezlo Zemlje i na njemu se nalazi krst.
Lijeva ruka je naslonjena na pojas koji se nalazi na trbuhu,
Šake i lice su boje kože,  kao i presto i grb..  
Prsluk je plave boje kao i čarape,  kaput je crvene boje okovratnik bijele.
Zlatni lanac koji se završava zelenim medaljonom pridržava rubove kaputa.
Noge su prekrštene,  desna preko lijeve,  jedno stopalo obuveno u cipelu bijele boje oslanja se na zemlju.
Vegetacija i zemlja su žute boje.
SIMBOLI:
Čudna Careva kapa sastoji se od krune,  svojstva koje osobe koje je nose uvijek povezuje sa Božanskim.
Ta kapa zaklanja potiljak,  osjetljivo mjesto ljudi.
Caru je to mjesto zaštićeno,  dakle na njega ni u kom slučaju ne može se vršiti utucaj.
Crvena boja njegovog odjela znači akciju,  ali s obzirom na količinu plave voje u karti,  tu akciju kontroliše duh.
Brada kao i kosa i cipele bijele boje su simboli mudrosti.
Duhovna i matreijalna snaga ne podrazumjevaju nikakvu proračunatost.
Lijeva ruka na pojasu na nivou sunčevog pleksusa,  kontroliše beskorisna osjećanja.
Grb na kome je Caričin orao nalazi se na lijevoj strani,   označava da se relizacija mišljenjaobavlja u materiji ali se svakom ostavlja njegovo sopstveno prosuđivanje.
Car je samo savjetnik i ima mali uticaj na našu sposobnost prosuđivanja.
Pojas na odijelu predstavlja snagu koja spaja suprotnosti  i održava ravnotežu..  
Zeleni medaljon označava da Car nije ličen osjećaja.
Po predanju ove kara zove se kubični kamen i u odnosu je sa stvaranjem. Svojom razboritošću,  iskustvom i znanjem uspostavlja autoritet i ravnotežu,  vlast i zaštitu. Postiže sve što želi.  
Kada se ova kartap pojavi, često se tumači na način,  da postoji osoba moćnija od pitatelja o kojoj ovisi ostvarenje njegovih ciljeva.
Treba od nje tražiti pomoć i potporu.
Ako se radi onekom suočavanju,  ova karta nagovještava pobjedu. Uspjeh,  kreativnost,  autoritet.
OBRNUTA  KARTA:
Moguć gubitak položaja na poslu, smetnje u porodici.
Opasnost od tjelesnog povređivanja u sukobu ili zbog nepažnje.
Jake emocije i nemogućnost da ih se nadzire,  a to rezultira nedostatkom snage koja je potrebna za ostavenje onoga što želimo.
Ako je ova karta na čelu linije života, zahtjeva ogroman rad i označava a svaka lijenost predstavalja opasnost..  
Okrenut budućnosti,  on se zadovoljava time da napušta one koji ne mogu da ga prate.
Kada je pozitivna,  uvijek pruža mogućnost sretne promjene, koje su željene i prihvaćene.
U slučaju da vam posao koji radite ne odgovara,  Car će vam pomoći da ga promjenite.   Ova karta olakšava pri donošenju odluke, ona je simbol prije duhovne nego vremenske nadmoći.
Kabalističke veze:
April mjesec,  znak ovna,  rubin,  crvena boja,  sova, PAPA V
Staza na drvetu:  16
Slovo:  Vav
Astrološki: Bik
Brojčana vrijednost: 6
Ključna riječ: Tradicija
OPIS:
Stariji čovjek oivičen papinskom krunom na tri sprata sjedi na bijelom sjedištu preko puta nas.
Njegov crveni plašt,  oivičen žutom bojom, otkriva bjele rukave.
Desna ruka kažiprstom i srednjim prstom dodiruje srce.
Lice i desna ruka su boje tijela.
Lijeva ruka pokrivena žutom rukavicom na kojoj se nalazi crni templarski krst.  Drži žuto žlijezlo,  sa tri vodoravne grane.
Plava haljina prekriva noge.  
Iza Pape nalaze se dva stuba hrama koji su plave boje.
Ispod Pape kleče dvojica koji su neka vrsta svećenikaLičnost sa lijeve strane odjevena je u crvenu boju,  a ona s desne strane  u žuto i ima crvenu kragnu i plavi šešir.
SIMBOLI:
Papa predstavlja iskustvo,  duhovnu moć kojom upravlja i dejstvuje kratkotrajno na svoje sljedbenike.  
Ruka koja sudi i drži moć je očišćena računice.
Položaj Papine lijeve ruke određuje njegov veliki zadatak: bestjelesnu ljubav.
Njegovo znanje ne prealzi direktno u naša čula,  jer se ne vide ni njegove noge ni zemlja;njemu je potrebno ljudsko posredovanje.
On svoje znaje rasprostire na materiju i svoje sljedbenike.
Uspravna,  ova karta je zdrava kada se radi o željama:
Okrenuta naopako, može da bude žrtva strasti koja je jača od razuma.
Papa simboliše velike pokrete,  religiozne misli ili one koje teže napretku čovječanstva.
Ako je karta okružena lošim kartama, to znači da je neka istina loše shvaćena ili da je odbačena.
Ključ ove karte je .
Ističe moralnu snagu, kontrolu strasti, poudanu vjeru,  savjesnost,  poštenje.
Papa je milosrdan,  velikodušan, ali zna da nema slobode iznad univerzalnog zakona.
Daje mudrost,  podučava,  tumači,  čovjek od autoriteta čiji savjet treba poslušati.
U stanje je sitauciju rasvjetliti i nači rješenje bez sukobljavanja,  na način da se čovjek pokori društenim normama.
Ako se radi o intimnim stvarima, Papa potvrđuje legalnost zajedništva i nagovještava vjenčanje i brakove,  sklad,  razumjevanje, mir,  sređenost.
Savjet i pomoć prijatelja,  brak ili intimni odnosi bazirani na ljubavi i obostranom interesu,
Prilikom otvaranja pomalo zavisi od drugih karata koje je okružuju.
U liniji života ova karta označava stabilnost mentalnih snaga kao i principa, potrebu za ravnotežom,  ona često označava osobu koja je kasno odabrala poziv.
Kabalističke veze:
Maj mjesec,  znak Bika,  duvan,  ruža,  plava boja topaza, crveno naranđasta boja, bik,  imela,  bor,  plodna i obrađena mjesta.
OBRNUTA KARTA:
Govori o čovjeku bistra uma koji probleme rješava  na originalan način i ne oklijeva ići  nekonvencijalnim putevima.  
Ne boji se novi avantura i istraživanja.
Može takođe označavati  i prekomjernu dobrotu koja je prerasla u svoju suprotnost,  a to je slabost nepotrebna i štetna velikodušnost-glupost,  poniznost,  odricanje.
Ukazuje ponekad na teškoće mladih sa profesorima, koji i ne razumiju,  a takođe i na osobu koja je obrazovna,  ali joj nedostaje mudrost pa njezine savjete treba uzeti sa rezervom.
Nalazeći se u okruženju loših karata, često ukazuje na klevete.  Moguće da neko ima moć nad pitateljem zbog informacije koje o njemu ima.
Savjet od drugih,  lažno ponašanje,  nevjeran prijatelj.


  
LJUBAVNICI  VI
Staza na drvetu:   17
Slovo:  Zain
Astrološki: Blizanci
Brojčana vrijednost: 7
Ključna riječ:  Ravnoteža
OPIS:
Pri dnu karte nalazi se grupa od tri ličnosti.
U sredini je mladić odjeven u prsluk sa plavim,  žutim i crvenim prugama i žutim rukavima.
Njegova desna ruka naslanja se na žuti pojas.
Noge i stopala su nagi,   boje kože i stoji na žutom zemljištu koje je bez zelenila.
Iznad ove grupe plavokosi Kupidon,  sa plavim krilima napinje svoj bijeli luk i sprema se da odapne strijelu koja je isto tako bijele boje.
Bijelo Sunce,  o koje kao da je prikačen, obasjava sa osam žutih,  osam plavih i sedam crvenih zrakova.
SIMBOLI:
Sa ovom kartom napuštamo svijet arhetipova prvih pet karata i ulazimo u
Sa ovom karto nalazimo se u svijetu koi prelazi od duhovnog ka fizičkom,  a taj put prolazi kroz ljubav.
Ova karta nam uvije omogućava izbor;i jedan i drugi od dva otvorena puta(dvije ženske figure)mogu da budu dobar izbor,   to ovisi od prirode onoga ko postavlja pitanje..  
Jedino njegova intuicijamože da daa pravi odgovor.
Jedan od ovih puteva koji je prestavljen plavušom  je čista osjećajnost,  raspoloživostsretna seksualni život je u ovoj karti radost življenja.
Druga žena gleda ustranu:  ona simboliše idealizovanu želju druge žene, projekciju Anime.
Ovdje je u pitanju izbor između konkretne ljubavi i apstraktne želje.
Kupidon,  simbol ljudske ljubavi,  nalazi se na bijelom Suncu(čistota)zraci koji su nosioci energije, sedam crvenih,  osam plavih,  i osam žutih (akcija ljubav koja polazi od razboritosti i sama zavisna od duhovnog ).
Ostvaruju ravnotežu u tri svijeta zahvaljujući ljubavi.
Strijela je okrenuta zemlji(materija)i predstvalja brzinu i sigurnost izbora.
Tradicija povezuje ovu kartu za mit o Kastoru i Poliksu.
Poliks je bio Zevsov sin, znači besmrtan. poslije Kastorove pogibije u jednom boju on je sišao u carstvo mrtvih, Had, kako bi svoju besmrtnost podjelio sa svojim bratom.  
To je znak raspoznavanja po ljubavi. Ova karta u sebi sadrži neprestanu evoluciju strastvenog bića,  osjećajne susrete,  izbor na materijalnom području.   Ako osoba izvuće ovu kartu može da se bavi dvjema profesijama. Simboliše vezu,  brak,  udruživanje, fizičku i moralnu toplinu.
Iznenadnim bljeskom uvida,  riješit  će se na izgled nerješiv problem.
Ne može se ići dvjema stazama niti je mudro sjediti na dvije stolice.
Ljubav i seksualna privlačnost.
Ova karta je karta zdravlja,  liječenja prirodnim sredstvima.
OBRNUTA KARTA:
Ukazuje na potrebu da se stvari preispitivaju,  možda potraži savjet ili dokaz.
Može da označav i teškoće u nekom izboru, nesretan seksualni život
Općento  ako se radi o ljubavnim odnosima, razvodu ili razlazu.
Takođe,  razočarenja u prijateljstvo,  nesloga,  nepouzdanost,  nevjera.
Propalo vjenčanje,  sukobi,  djetinjasto ponašanje i upadanje u zamku neiskrenih i podlih ljudi koje nismo tačno prosudili(lažni prijatelji).
Mješanje roditelja u naše intimne odluke.
Ne temeljite prosudbe na sumnjičenjima i problematičnim ogovaranjima.
U velikoj kušnji od vas se traži hrabrost.
Rastanci,  odlasci,
U liniji života označava nježno zdravlje,  neophodnost da se prinađe ravnoteža između osjećajnog i fizičkog ili sporost u ostvarenju planova.
Kabalisitčke veze:
Mjesec juni,  znak blizanaca,  lavanda,  turmalin,  blijedoljubičasta boja, svraka,  sve kalmemljeno drveće,  Sjeverna Amerika,  i sve zemlje na sjevero istoku od mjesta u kome smo rođeni.


 
KOLA  VII
Staza na drvetu:   18
Slovo:  Ket
Astrološki: Rak
Brojčana vrijednost: 8
Ključna riječ: Nadzor
OPIS:
Mladić je plavokos sa krunom na glavi.
Njegovo žezlo je u desnoj ruci,  ima na kraju dijametralno različite krugove i malu loptu na svom ima kupu.
Svojom lijevom rukom dodiruje kuk.  
Odjeven je u plavi oklop koji je u tri dijela u transferzanim linijama,  na kojima se nalazi 19 plavih krugova iste boje.
Na žutom pojasu nalaze se 4 dugmeta isto tako žute boje,  a donji dio kostima je crvene boje.
Na desnom ramenu dat je prikaz Mjeseca koji raste,  koji je crvene i žute boje na crvenom rukavu,   a na lijevom ramenu nalazi se crveno -žuto Sunce čiji crveni zraci padaju  na žuti rukav.
Ne vide se ni noge ni stopala mladića,  njegove ruke i lice su boje kože.
SIMBOLI:
Vozač,  koji je kralj  na svom posjedu,  pobjednik,  razborit je i raspoloživ.
Sve ga navodi na svjesnu akciju.  
Krugovi na žezlu simbolišu energiju, kupa i spirala uspon.
On stalno napreduje na matreijalnom i duhovnom planu..  
Međuti,  za velike napore,  borbu,  vještije koristi svoju razboritost nego svoj rad na matreiji(noge i stopala figure se ne vide).
Stubovi,  negativan i potitivan pol,  koji su dva svijeta materija i duh, simbolišu ravnotežu.
Oklop predstavlja mentalnu moć,  nad tri svijeta i pobjedu nad materijom.
19 dugmeta vezuju ovu kartu za kartu xix Sunce.  
bijela kragna označava pravu riječ, iskrenost figure.
Vozač zna kuda ide i dvije mogućnsti koje su postavljene konjima različitih boja podjednake su i on gospodari njima.
Mjesec (desno rame) odgovara prošlosti,   vozač dejstvuje pomoću znanja, iskustva i sjećanja.
Sunce (lijevo rame) daje svjesnost misli.  
Osoba je lucidna i sigurna u sebe,
Lijeva ruka vozača označava osjetljive dijelove tijela ove karte -kukove i bubrege.
Najvažnjie je ustrajati na samodisciplini i kontroli situacije koja predstavlja problem,  s uloženim trudom se može pobjediti.
U konkretnoj situaciji ova karta može označavati pobjeđene teškoće i suprotne uticaje.
Vrhunac uspjeha i omiljenost.
Međutim da bi uspjeh bio trajan potrebna je stalna pažnja.
Osoba ima volju i znanje,  želi postići određeni cilj,  međutim,  ne obraća pažnju na skrivene uticaje i opasnost od njih.
Ako se samo malo opusti i prepusti iliuziji,  izgubit će kontrolu nad vozilom.
Kada se pojavi ova karta,  ima nade da se pitatelj riješi sumnji i zablude gllede onoga što ga zanima, takođe da ostvari svoju ambiciju i pobjedi.
U poslu,  označava zasluženo pomaknuće, službena putovanja,
OBRNUTA KARTA:
Propuštena zadnja prilika da se stvari dovedu u red.
Samoobmanjivanje i neutemeljene ambicije.
U poslu predstavlja grozničav napor preopterećenost i nužnost predaha,  potrebu da se posao raspodjeli na druge.
Opasnost da nedopuštena sredstva za postizanje ciljeva postanu prihvatljiva. Poziv u rat.
Neprijatne novosti,  neočekivano loša sreća.
Okrenuta kola naopako mogu da budu znak nesreće, loših vijesti,
Može da predskaže veliki bijes,  beskorisne svađe,  loše usmjjrenu ljubav ili volju,
U liniji života označava da osoba treba da se suzdržava svojih strasti,.  
To je karta borbe i trijunfa u borbi,
Ona zahtjeva odgovornost,
Svi simboli teže ravnoteži ali u putovanju i pokretima, promjeni posla,  prelasku na viši položaj.
Uostalom onom ko je izvuče obaćava pobjedu pod uslovom da održi ravnotežu između svjesnog i nesvjesnog.  Dva konja.
Kabalističke veze:
Mjesec juli,  znak raka,  mirta,  ambra,  žuta boja ćilibara,  kornjača,  ruža,  gradovi na obalama vode.


 
PRAVDA  VIII
Staza na drvetu:  22
Slovo: Lamed
Astrološki: Vaga
Brojčana vrijednost: 30
Ključna riječ: Pravda
OPIS:
Žena u godinama sjedi preko puta nas,  na žutom prijestolju sa dva žuta stuba koji su spojeni velom iste boje.
Ona se drži uspravno i ima kapu načinjenu od okrugle kapice koja je oivičena sa dva kruga  na čijem vrhu se nalazi kruna..  
Odjevena je u crvenu haljinu i plavi kaput.  
U desnoj ruci drži žuti mač,  u lijevoj vagu iste boje:  tasovi nisu u ravnoteži,   vaga je jedva nagnuta ulijevo.
Lijevi rukav je žute boje,  kao i ivice okovratnika i ogrlica, koja je u obliku pletenice.  
Na žutom zemljištu,  raste jedna jedina vlat trave koja je žute boje.
Na figuri nema bijele boje.  A na karti ni zelene.
SIMBOLI:
Povodom ove karte treba razmišljati o pravilu uzroka i posljedice.
Sudska pravda nema ničega zajedničkog sa ovom kartom koja dejstvuje kao bumerang.
Misli i djela nam se vraćaju kad-tad u obliku u kome su već postojali.
Nismo velikodušni prema sebi i sami sebi ostajemo neumoljiv sudija. Niko ovome ne može da izbjegne.
Ova karta ne dozvoljava da se sudi drugima,  jer oni imaju svoju istinu koja je često drugačija od naše..  
Može da predskazuje velike nemire,  nevolje nekog naroda, nacije ili neke grupe.
Pravda ne znači samo zahtjev,  ona isti tako simboliše formiranje pozitivne misli,  traganja za  njihovim ostvarenjem kao i najbolje načine da napredujemo.
Za ovu kartu vrijeme postoji:  kad -tad požnjet -ćemo ono što smo posijali,  plodove želja  koje smo pravilno formulisali pod uslovom da nikome ne mogu da naškode,  a naročito ako su stvaralačke.
Sa ovom kartom ne možemo da sudimo ni slučaj ni druge.
Kompromis ne postoji.
Ako ovu kartu izvučemo kao odgovor na neko pitanje, znači da smo znali rezultat: pitanje je dakle bilo nepotrebno.
Ukazuje na pomirenja i sporazume.
Moguć uspjeh na umjetničkom polju, obrazovanju,  učenju.
Pravda predstavlja zakon u svim vidovima.
Period u kome zainteresovani treba da donese odluku.  
Povoljno vrijeme,
Ako ovu kartu izvučemo kada pitamo za neko pitanje,  odgovor je da smo znali rezultat,  dakle nepotrebno pitanje,
OBRNUTA KARTA:
Može značiti redarstvenu aktivnost, lažne optužbe,  zlonamjernost, strepnja pred sudom,  raspravom,
Otezanje pravnog postupka koje je suprotno interesima pitatelja.
Odlaganje.   Skupi sudski i drugi pravni procesi,  iskorištavanje od strane odvjetnika i drugih službenih osoba.
Zloupoterba moći,  nasilje, nejednakost,  naklonost,  činovnici,  birokratija..  
Kompromis ne postoji.
Treba podvući da je ova karta pozitivna jer nikakav napredak ne može se postigne bez nje a ona ima milosti u sebi.
Kabalističke veze:
Smrt starog čovjeka, (nepovoljni uslovi), mjesec oktobar,  znak vage,  mirisna smola,  smaragd,  maslino zelena boja,  Istok.PUSTINJAK IX
Staza na drvetu:  20
Slovo: Yod
Astrološki:  Djevica
Brojčana vrijednost:  10
Ključna riječ: Unutrašnja mudrost
OPIS:
Starac duge kose i brade,  boje kože, kreće se udesno.
Gleda u fenjer koji drži u desnoj ruci u visini lica.  Crvena kapuljača sa žutom kićankom pada na njegova ramena i leđa..  
Odjeven je u plavi kaput sa unutarnjim dijelom koji je žute boje i u crvenu haljinu koja je kao da je dio kapuljače u lijevoj ruci drži čvornat štap  boje kože kojim dodiruje tlo koje je žute boje i bez ikakve vegetacije.  
Treba zapaziti mnoštvo crta i odsuatvo zelenila na ovoj karti.
SIMBOLI:
Osoba se kreće udesno,  on je akcija,  i samo akcija,  ali je njegov cilj Božanski..  
Pustinjak jednim dijelom zaklanja svjetlost svog fenjera:  pošto je obazriv i skroman,  njegovo traganje je tajna za svijet koji ga okružuje.
Linije kosa i brada koje su boje kože,  predstavljaju fluid koji teče tijelom figure.
Svojim duhom Pustinjak usklađuje sve snage.
Njegova traganja su u vezi sa inteligencijom (unutrašnji dio kaputa žute boje)i u skladu su sa najvišim idealima(plavi kaput).
Pustinjak je karta istraživača koji idu za svojom istinom ili se bore za ljudsko pravo..  
Ova mudra karta nije lišena strasti,  ali su one intelektualne prirode.  
Ona često predstavlja ljekara,  a kada je uspravn a, ona predstavlja izlječenje.
Ova karta je izazov unutraššnjeg prosvjetljenja.
Pomoć mudrog savjetnika koji bi mogao biti u pitateljevoj neposrednoj okolini.
Moguć povjerljiv kontakt sa doktorom ili svećenikom..  
Traganja za istinom,   diskretno i šutljivo. Oprezne aktivnosti.
Upozorava na potreban oprez  i lagano postupanje da se nađe pravi put..  
On je čuvar vremena tajni.
Mudrost i takt, .  
OBRNUTA KARTA:
Može značiti, odustajanje,  uzmak, povlačenje i nazadak.
Utjecaj osobe koja se ne zna prilagoditi, koja zastranjuje.
Pretjeran oprez koji uzrokuje zakašnjenja..  
Moguće je da pitatelj bude žrtva dvoličnosti, izdaje,  Pitatelju se savjetuje da ne odbija razumne savjete i ponuđenu pomoć,  jer su njegove vlatsite mogućnosti nedovoljne.
Ustrajanje na tajnim poslovima može pitatelja odvesti u zatvor.
Škrtost i pohlepa u poslovima, ne treba ići u poslovna udruživanja.
U liniji života,  ova karta pokazujenda,  traženje mudrosti postaće zakon za onoga čija je linija života.
Starost neće da bude mirna,  već puna kretanja, raznovrsnih susreta.
Kabalističke veze:
Početak jeseni, znak djevice,  jasmin,  topaz,  tamne boje,  blijedo zelena boja,  usamljene životinje,  žito,  visibaba,  mirni i brdoviti krajevi,  mali gradovi.


  
Točak Života X
Staza na drvetu:  21
Slovo: Kaph
Astrološki: Jupiter
Brojčana vrijednost:  20 500
Ključna riječ: Sve
OPIS:
Točak boje kože okreće se između dva klatna žute boje.
Plavih i bijelih zrakova ima 6,  poluga na lijevom klatnu je bijela, centar točka  je crvene boje.
Na točku,  naslanjajući se na žutu dašćicu,  nalazi se jedna životinja, poluzmaj, polumajmun sa krunom,  ima srvena krila i plavo tijelo.
U lijevoj ruci drži bijeli mač,  a desnom se oslanja na daščicu.  
S njegove desne strane je jedan majmun, odjeven u crveno plavu suknju na kojoj preovlađuje crvena boja se spušta.
On je sav boje kože i gologlav.
S  lijeve strane neka čudna životinja, tijela žute boje se uspinje:
Ona je obučena u neku  vrstu plave jakne sa crvenim krajem.
SIMBOLI:
Tri figure predstavljaju prisustvo životinjskog u nama, prisustvo,  kada se krene sa desne na lijevu stranu prema pravcu kretanja točka,   postaje sve finije i mudrije.
Životinja koja se spušta,   predstavllja naša čula, trenutak pometenosti našeg stanja, želju da se zagnjurimo u najgušću materiju  i težnju ka iskustvima iz dubina.
Posljednji motivi će joj omogućiti da se okrene i da prođe kroz stanje figure  sa lijeve strane.
Ona predstavlja poluljudski instikt: penje se ojačana dodirom mračnih oživljenih sila.
Životinja gore,  sa krunom,,   doživjela je pročišćenje svog fizičkog bića(plava boja tijela).
Njena energija i smjelost (crvena boja i krila) teže zemlji.
UPOTREBA:
Ova teška karta predstavlja životnu slabosti koje nas zadržavaju na sopstvenom putu.  
Ona zahtjeva stalno napredovanje  u svim
planovima, započinjanje poslije poraza.
Ako je karta uspravna i okružena dobrim kartama, uvijek nas čeka pobjeda.
Na dnu točka postoji samo jedan smijer,  a to je na gore.
Četiri simbola iz uglova karte i njihova upotreba određuju naše mjesto na točku.
Kako se on stalno vrti,  čovjek mora razumjeti ritam,  i prirodu svog vlastitog točku  života.
Karta označava pozitivne pomake, promjenu na bolje,  sreću i uspon, obilje i bogatstvo.
Točak života je zakon karme na dijelu,  u povoljnom smislu.
Vratit će vam dobro koje ste ulagali.
Sreća uspjeh u finansijama,  povoljne promjene.
Ovo je karta avanturista koji putuju, onih koji nikako ne mogu da se skrase na jednom mjestu, istraživača.
Pri otvaranju ova karta pokazuje brze promjene,  putovanja, promjenu radnog mjesta.
OBRNUTA KARTA:
Kada je ova karta okrenuta naopako,  predskazuje neko putovanje koje će se kasnije desiti,  ili će biti odgođeno,  neku nesreću tokom putovanja. nezgode na poslu ili nedostatak novca,  veoma nepovoljnu situaciju,
Ako je pored zaljubljenog,  onda predstavlja lažni ljubavni odnos,
Kabalističke veze:
Decembar mjesec, šafran,  lazurni kamen,  ljubičasta boja,  majmun,  breza,  duži boravci van domovine,  hladni krajevi.
U liniji života,  ova karta može označavati profesionalne putnike, aktivne i ambiciozne,
Teži počastima,  materijalnim,  novcu, koji će trošiti više nego što bi trebalo.  
OBRNUTA KARTA:
Treba obratiti pažnju na okolne karte, može značiti nenadan preokret na gore. poremećen slije,  neka greška koja je veća nego što je izgledalo i sada se očituje.
Nemožete uticati na ono što niste izazvali, odnosno ne možete više  kontrolisati ono što niste mislili izazvati.Ako su okolne karte dobre, Točak sreće ukazuje na prolazne avanture,   kratkotrajne smetnje, nesigurni poslovi. Imajte hrabrosti budite jaki,  usmjerite misli na više stvari.SNAGA XI
Slovo na drvetu:  19
Slovo:  Teth
Astrolopški: Lav
Brojčana vrijednost:  9
Ključna riječ: Strast
OPIS:
Mlada žena stoji okrenuta ulijevo,  savladava lava žute boje, ali ne ubija: otvara mu čeljusti sa obje ruke. Nosi šešir u obliku beskonačnosti koji je veći od Mađioničerevog šešira;na šeširu bijele boje  i plave boje nalazi se žuta kruna sa četiri šiljka, žuta linija spaja bijelu i plavu boju.
Figura je odjevena u haljinu plave boje, čiji su rukavi žute bojeNa prednjem dijelu haljine, između grudi,  nalazi se žuta opletena traka.
Na ovoj karti nema ni traga od zemljišta i zelenila.
Ova karta posljednja iz serije glavnih karata,  je ispunjenje deset predhodnih karata.
SIMBOLI:
Pošto je žena,  ona se bori efikasnim ali specifičnim sredstvima: pobjedila je svoje primitivne instikte koji se predstavljeni lavom(veoma stari simbol primitivnih snaga svjetske tradicije),  ali je pobijedila bez prolivanja krvi, što je veoma važno.
Njena snaga,  želje,  nesavršenost i žar njenih čula su joj ubuduće na raspolaganju,  a ne ona njima.
Ljudsko vrijeme ima svoje mjesto u ovoj karti, ono nije ni prebrzo,  ni polagano,  već obzirno.
Ona vlada svojim strastima i u isti mah uspjeva da asčuva snagu za ljubav i za život(crveni kaput i plava haljina).
Unutarnje kvalitete-samokontrola, strpljivost, ljubav,  nježnost i odlučnost superiorne su u odnosu na materijalnu moć,  pritisak silu ili mržnju.
Jakost i ozdržljivoost unatoč svim preprekama.
Ne ulaziti u otvoreni sukob,  koristiti diplomatičnost, popustljivost u cilju da se pobjedi doista jak problem.
Karta označava pobjedu i hrabrost, uspjeh u većoj opasnosti.  
Unatoč svim preprekama,  karta savjetuje da se treba ići i zadržati do kraja.
U osobnim odnosima karta govori o mogućoj velikoj ljubavnoj avanturi.  
OBRNUTA KARTA:
Ukazuje na oprez prema onima koji nam laskaju.
Pitatelj bi mogao bit žrtva bezosjećajne osobe koja zloupotrebljava svoju moć. Čuvati se požara i vatre općenito.
Obavezno sagledati značenje karti u blizini.  
Obrnuta karta savjetuje pitatelju da ne gubi živce i ne reagira impulsivno.  .  
Neraspoloženje,  nedostatak  samokontrole,  bolest,
U liniji života govori da je osoba sasvim sigurna u svoju unutrašnju snagu,  u pobjedu nad samim sobom, kao i nad zemaljskim događajima,
Karta vitalnosti,  izvandrednog zdravlja,  i fizičkog i moralnog.
Prelazi odmah na najvažnije.
Najbolja karta na materijalnom planu,   on se neprekidno bori i na psihičkom planu,  bogata je iskustvom i zasluženim pobjedama.
Kabalističke veze:
Znak lava,  tamjan,  žad,  žuta boja,  boja bakra,  lav,  suncokret,  zapadne zemlje.


 
OBJEŠENI  XII
Staza na drvetu:  23
Slovo:  Mem
Astrološki: Voda
Brojčana vrijednost:  40 600
Ključna riječ: Oslobodjenje
OPIS:
To je mladić obješen za lijevu nogu o konopac bjele i crne boje.
Desna noga je savijena i nalazi se iza lijeve.
Ruke Obješenog su iza leđa, podlaktice su gole i boje kože,  kao i lice.
Kosa je plave boje, odjeven je u plavi prsluk,  rukavi su crveni,  a suknjica je žute boje ukrašena sa dva mlada Mjeseca.
Na odijelu jedna traka po sredini je bijele boje i ima devet dugmadi, pojas kao i ivica dosta velikog dekoltea su isto tako bijele boje. Nosi crvene čarape i plave cipele.
Konopac je prikačen za ono što bi moglo da se smatra zemljištem koje je zelene boje.
Sa njegove lijeve i desne strane nalaze se dva žuta drveta, čudni stubovi Obješenog.
SIMBOLI:
Obješeni ima pristup vidljivom i nevidljivom svijetu(uže crne i bijele boje)pomoću svojih osjećanja, svojih želja(lijevo stopalo).
Zeleno je simbol senzacija i veoma jakih zemaljskih želja: u većini slučajeva trebalo bi se njih osloboditi.
Ali plava boja odjela i kose i bijela Božanska boja daju mu čistotu energije i želju za djelovanjem.
Obješeni je krenuo putem drugačijim od smrtnika, on je preokrenuo vrijednosti potpuno poznavajući uzrok: pošto ga njegovi bližnji ne shvataju,  on mora da veoma skupo  plati svoje napredne težnje.
Njemu isto tako smetauju sfektivne veze i ljubav koju pruža njie lišena posesivnosti.
Dva mlada Mjeseca, vezuju ga za Mjesec,  promjenljivu i nesigurnu zvijezdu,  a devet dugmadi odgovaraju Pustinjaku.  
Kao i Pusinjak on traži svoju istinu unaprijed rizikujući.  
Odabrao je težak,  naopak put.  
Dvanaest izdanaka predstavljaju dvanaes sazvijeđa zodijaka čije on tajne poznaje.
Uže kojim je Obješeni vezan za drvo nije čvrsto stegnuta.
On crpi snagu iz drveta života.
Kroz svoju žrtvu proio je zid ograničene svijesti i dopustio sebi veću mudrost.
Kroz kaznu i žrtvu došao je do prosvjetljenja i spoznao istinu.
Dobio je mudrost, zaslužio je.  
Vrijeme je da više ne izigrava žrtvu,  već da djeluje jer sve zna.
Za pitatelja bi mogle nastupiti neke okolnosti u kojima bimogao imati,  na izgled gubitke.
Međutim situacija će se pokazati u pravo svjetlu i on će naći svoj put.
Bilo je vrijeme da se vrati na njega.
OBRNUTA KARTA:
Može prevladati tendencija da se okruži matreijalnim stvarima i da ne izvuče pouku iz iskustva.
Nenaučene lekcije moraju se ponoviti.
Pitatelj zna kako i šta treba raditi ali se nemože oduprijeti apatiji,  dosadi,  neaktivnosti.
Unutrašnja borba završava porazom.
Karta upućuje na moguć umni poremećaj zbog nesposobnosti da se shvati stvarnost nesvjesnog.
Trpljenje,  okovi u psihičkom ropstvu.
Neodržano obećanje,  neuzvraćena ljubav,  izdaja,  iskorištena dobrota.,  napetost,
Kada se postavi pitanje vezano za matreijalni dobit,  uvijek označava poraz.
Obješeni u liniji života nije znak lakog života.
Osoba nije spremna za borbu i često joj nedostaju vitalnost i zdravlje,
On se svakako služi glavom da bi uspio. on drugima daje lekcije onoga što je shvatio i prihvatio.  
Velikodušna karta, obješeni želi da uči i da dijeli svoje spoznaje, zapanjujuća intuicija,  veze sa nevidljivim svijetom..   
Ali je vezan za jedan dio svoje prirode osjećajnost.
Djetinjstvo onoga ko izvuče ovu kartu na početku života bit će težak period.
Kabalističke veze:
Sandalovo drvo,  ahat,  sedefasto bijela boja,  koja se odnosi na vodene znakove,  zelena boja masline za zemljane znakove,  vatra za vatrene znakove,  marinsko plava za vazdupne znakove,  zmija,  mačka,  lotos,  svi cvijetovi koji uspjevaju u stajaćim vodama, majoran,  jezera,  mjesta na obalama jezera ili pored neokog prostranstva mirne vode.


 
 SMRT  XIII
Staza na drvetu: 24
Slovo:  Noun
Aspekti:  Škorpion
Brojčana vrijednost:  50700
Ključna riječ: Transformacija
OPIS:
Jedan kostur okrenut je svojim profilom ulijevo.
Jedino što ima od odjeće to je parče tkanine oko kukova i kapu koja obavija glavu.
I kapa i tkanina su boje kože, kao i čitavo tijelo.
On kosi sa lijeve na desnu stranu(suprotan smjer od okretanja kazaljke na satu )pomoću velike kose crvenog sječiva i žute drške.
Njegova lijeva noga naslanja se na nečiju glavu, desna je uronila u crno zemljište.  
Na zemljištu se nalaze odsječena stopala i šake,  jedna glava sa krunom,  dvije bijele kosti i vlati plave i žute trave.
SIMBOLI:
Karta Smrti radi u nezgodno vrijeme, djela u suprotnom pravcu,  kreće se ka dimenziji koja je nepoznata našem vremenu.
Njegovo desno stopalo je zagnjureno u u zemljište,  postoji područje u kome je on nemoćan.
Ali plava i žuta uspravna  trava raste(duhovne i mentalne vrijednosti)
Život se nastavlja poslije prolaska ovog bića lišenog polnosti.
Tradicija vidi u ovoj karti simbol reinkarnacije, pobjede života nad smrti.
Na ovoj karti nema zelene boje ;ova bezlična karta nema nikakve beze sa osjećajima i željama..  
Ona svojim crtežom i svojom simbolikom najviše od svih ostalih karata je zadržala svoj srednjovjekovni izgled i izražava užase ovog vremena pred smru.
Ova karta ne simboliše direktno smrt,  već prije neku vrstu smrti.
Ova karta predstavlje bezlično,  bespolno,  neumoljivo vrijeme koje prolazi.
UPOTREBA:
Sve što Pravda ili naročito Obješeni nisu mogli da razreše,   sa ovom kartom će se postići potpuno pročišćenje.
Ova karta označava kraj nekog perioda.  
Čovjek se osjeća kao mrtav i to stanje ne raspoznaje potpuno.
Ova karta je upravo simbol duše koja drijema,   koja je oslobođena svojih uobičejenih spona,  zagnjurena u sumnju za kraći i duži vremenski period.
Ova karta ima pojačano dejstvo kada jeriječ o društvenom pitanju.
Vibracijie viših sila oko njega dat će mu snagu da je prihvati.
Promjena koja je pred pitateljem donijet će privremenu neravnotežu iz koje će proisteći nova ravnoteža.
Smrt se dugo smatrala lošim znakom,  međutim raznolikost njezinih simboličnih značenja mjenja tumačenje fizičke smrti u novo rođenje.
Ipak,  ova karta povezuje i sa mogućim krajem života,  poglavito ako se nađe ispred karte sa ljudskim likom.
Na ovu okolnost,  međutim moraju ukazivati i druge karte u blizini.
OBRNUTA KARTA:
Uz odgovarajuće karte u blizini ukazuje na nasilno oduzimanje nečega do čega vam je stalo a čega se trebao dobrovoljno osloboditi.
Vijest o nečijoj smrti ili nesreći u koju je teško povjerovati.
Međutim,  to ne mora da znači da se uvijek radi o fizičkoj smrti.
Kabalističke veze:
Novembar mjesec, znak Škorpije,  plavo zelena boja,  amonit(fosforni kamen)vuk,  kaktus, .  
Nema ni svo miris ni svoje mjesto koje bi joj odgovaralo.UMJERENOST  XIV
Staza na drvetu: 25
Slovo: Samekh
Astrološki: Strijelac
Brojčana vrijednost: 60
Ključna riječ: strpljivost
OPIS:
Mlada žena koja ima krila Anđela boje kože, glave okrenute desno prosipa bijelu tečnost iz plave u crvenu vazu.
Odjevena je u haljinu plave boje sa desne strane a sa lijeve crvenu sa crvenim rukavima.
Veoma širok pojas je žute boje,  kao i tkanina koja joj pokriva vrat i ramena sve do grudne kosti.
Na brežuljkastom zemljištu žute boje rastu dva busena zelene trave,  sa jedne i druge strane figure.
SIMBOLI:
Ova karta sadrži u sebi ideju žrtvovanja koje dolazi iz viših sfera,  jer je voda bijele Božanske boje.
Žena dodaje nešto od te čiste energije,  svoje energije,  u vazu koja po svojoj boji sadrži vitalnost,  strast,  želje.
Ona žrtvuje svoje duhovne snage da bi zadovoljila svoju osjećajnost.
Umjernost predstavlja protok snage da bi se dostigao sklad.
Pošto predstavlja posrednicu između slobodno odabrane žrtve Obješenog i nametnute prihvaćene žrtve Smrti,  ona više ima vid nekog čišćenja.
Moć ovog Anđela rscvjetava cvijet (razboritost i vitalnost).
Ali krhkost bića otežava da se uspostavi ravnoteža (boje koje su u suprotnom odnosu između odijela i posuda)koje se ostvaruje u nestabilnosti.
Tradicija pripisuje ovoj karti umjetničke profesije i putovanja.
Crveni rukavi označavaju neophodnost aktivnosti:  treba se kretati,  djelati,  prilagoditi Božanske energije zemaljskom ostvarenjima.
Grlo koje je prekriveno žutom tkaninom označava jaku i skladnu rječitost.
Pojas štiti bubrege i pleksus, znak razumne osjećajnosti i svjesne i razborite seksualnosti.
Trudnoća koja štiti život.
Pitatelju se savjetuje da pokuša nove stvari, ali da određeno vrijeme još bude u postojećoj sitauciji ili stanju.
To prelazno vrijeme važno je zbog održavanja ravnoteže u njegovom životu.
Karta govori o mogućnosti da se ciljevi postignu samokontrolom i štedljivosti.
Učvrščenje i kombinacija materijalnih i intelektualnih mogućnosti
Dostupnih pitatelju.
Sretan ishod neke teške situacije,
OBRNUTA KARTA:
Nagovještava,  razjedinjenost neslogu i neprijateljstvo.
Suparništvo i sukob interesa u osobnim stvarima.
Agresivnost,  pohlepa, povoljna situacija nije iskorištena spretno pa izostaje uspjeh.
Tok događaja se ne može kontrolisati, stvari idu svojim putem.
Nemarnost, hladnoća, neplodnost. Nestrpljivost, neravnoteža, nepovoljna pogodba. Neslaganje,  rasprave,  loše rukovođenje,  Ulazak u tešku situaciju, nerješiv problem.
Osoba koja u liniji života ima ovu kartu ili je često izvlači, uvijek treba sebi da omogući dan za razmišljanje, prije nego što donese neku važnu odluku.  
Ona znači veoma često inspiraciju i dobar glas
Znači pomirenje ili učvrščenje neke ljubavi ili prijateljstva.
Samoća joj odgovara samo u malim količinama i u svakom slučaju ne u prvom razdoblju života.
Kako bi ostvarila lijepa obećanja ove karte,  kasnije može da odabere usamljenički način života.
Ukazuje i na fizičku krhkost:  treba čuvati bešiku,  bubrege,  cirkualciju,  limfe,  kao i bjela krvna zrnca, nervi mogu da budu slabi.
Kabalističke veze:
Znak Strijelca, granit,  plavo kao noć,  konj.  Zumbul,  javna mjesta,  pozorište,  veliki trgovi, 


 
ĐAVO XV
Položaj na drvetu:  26
Slovo:  Ain
Astrološki: Jarac
Brojčana vrijednost:  70
Ključna riječ:  Materijalizam
Jake kušnje: Zanos
OPIS:
Čudan lik,  iskrivljenog lica,  hermafrodit.
Čitavo njegovo tijelo je boje kože, stoji,  njegove noge s kanđama su čvrsto postavljenje na uzvišenje boje kože,  a ono se nalazi na crvenoj vazi,
Na glavi ima žuti šeširna kome se nalazi neka vrsta jelenovih rogova ili grana.
Plava krila pokrivaju njegova leđa a u lijevoj ruci drži bjeli mač.
Dva mala Đavola privezana su za vazu konopcem boje kože,  sa rukama na leđima i potpuno su goli. Jedino na glavi imaju crvene šešire sa crnim granama.
Zemljište koje je u ovom planu je crne boje,  a ono u pozadini je prošarano je crnim linijama.
SIMBOLI:
Đavo je zadržao svoje Božansko porijeklo: krila i želju za čistom akcijom(noge plave boje).
Zahvaljujući maču,  u kontaktu je sa Božanskim,  ali je ta veza na materijalnom planu i njena moć proteže se jedino nad materijom.
Njegova inteligencija je originalna,  raskošna,  i plodna(šešir).
Pod njegovim nogama su snage zauzdane strastima.
Akcija spaja prva tri bića(crvena vaza).
Osoba može da bude njen rob na isti način kao što su dva đavolčića.
Ova karta koristi samo onome koje je izvuče ili ko je ima u liniji života.   Za ostale nije plodna.
Ona gospodari svim stvarima koje su u vezi sa autoritetom,  sa konkretnim srvarima ograničenim vremenom,  sa prostorom i moći.  
Nju isto tako karakterišu tvrdoglavost i strpljenje.
Karta govori da je pitatelj previše upleten u materijalna
zbivanja, da mu je život skrenuo s pravca i da ide u slijepu ulicu.
O njemu samom ovisi dali će tako nastaviti.
Karta je zapravo oličenje ljudske slabosti,  laži i zla..  
Volja usmjerena prema postizanju moći,  bez obzira na sredstva.
Međutim,  bez obzira koliko imao i koliko postigao,  čovjek osjeća nestabilnost jer je zanemario duhovne vrijednosti.
Nužno je da se oslobodi navika koje je stekao i nađe svoj izgubljeni mir.
Karta se odnosi i na fizički život takođe,  na moguće pogoršanje zdravlja.
Takođe ukazuje i na nemogućnost  da se pitatelj ili njemu neko važan  odupre porocima, ustraje u lošim navikama i jeftiom zadovoljstvu.
Nemogućnost da se odupre seksualnoj strasti.
Moguće pijanstvo i drogiranje.
Razaranje obitelji,  poslovnih odnosa.  
Sklonost opiranju tradiciji,  poretku i zakonu.
Bez ikakvog smisla za mjeru,  krajnost.
Da je energija ispravno korištena, mogli su se postiči svi legiimni ciljevi.
Iskušenje i opsesije,  posebno one u vezi sa fizičkom seksualnošću,
Pitanjem novca i materijalnih dobara,
Uopšte muška seksualnost,  neizbježan događaj sa dobitkom.
Ovo je veoma pozitivna karta u materijalnom smislu, podstiče želju da se uspije i da se bude viđen u društvu.
OBRNUTA KARTA:
Jačanje hrabrosti,  začetak duovnog razumjevanja.
Aktivnost koja štiti od duševne bolesti,  naporan rad,  upornost strpljivost.
Ambicija koja se ne ostvaruje nedozvoljenim sredstvima..  
Osoba koja u liniji života ima ovu  kartu ili je često izvlači,  u mladosti ima žeć za fizičkom srećom,  želju za moći,  mada nije baš puna obzira.
Iskrenost nije osobina ove karte, čak i kada je uspravna,
Onome ko prihvati poteškoće koje ova karta povlaći, ona obečava uspjeh,  koji ne mora obavezno da ima veze sa ambicijama, ali u svakom slučaju uticajan položaj u društvu, zadovoljenje fizičkih želja,
Ali dobročinstvo ove karte treba veoma skupo platiti.
Ako snage nisu pravilno usmjereneili,  pak što je važnije, nisu izvandredne, starost može da bude teška i usamljena.
Kabalističke veze:
Znak Jarca,  mošus,  crni dijamant,  tamno zelena boja,  koza,  orlovi nokti,  orihideja,  veliki gradovi.


 
KULA XVI
Staza na drvetu: 27
Slovo: Peh
Astrološki:  Mars
Brojčana vrijednost:  80. 000
Ključna riječ: Kosmički pravac
OPIS:
Nesrazmjerno veliki grom crvene i plave boje udara u Kulu i ruši njen vrh  koji ima oblik krune.
Kao da crveni,  plavi,  bijeli,  plamenovi koji prizilaze iz groma,  padaju.
Na površini kule koja je čitava nalaze se tri plava otvora,  nešto kao prozori.
Dvije figure skaču iz njih.
Jedna od njih dodiruje žuto zemljište lijevom rukom pored busena zelene trave i bijelog kamena.
Druga figura očigledno još pada.
Oni su odjeveni u istovjetno crveno i plavo odijelo: kosa im je plave boje,  šake i lice boje kože.
Na brežuljkastom zemljištu raste šest busena trave a dva bijela kamićka nalaze se ispred kule.
SIMBOLI:
Razumna ali rušilačka sila(grom)dolazvisine na kojoj se nalazi kula.
Šest busenova trave(sunčev broj)u ovoj karti znače ljubav,  pomoć proviđenja ili zdravlje koje može i treba da se pronađe.
Dva bijela kamena koja su na zemlji,  po jedan za svaku figuru simboliššu podršku pruženu onda kada izgleda da nas je sve iznevjerilo.
Pozitivna i konstruktivna energija (jezičci groma)nestaju i rasturaju se.
Kula uvijek ozbiljno upozorava.
Kada djeluje na meteriji znači: nasilje,  patnju,  depresiju,
Sa Kulom,  do nezgode dolazi na psihičkom planu,  znači dešava se suprotno što predskazuje Đavo.
Kula je neizbježna promjena uzrokovana kosmičkim potrebama da se vratimo na svoj put.
Kada gledamo Kulu kako se ruši,  uvijek znamo da postoji jedna druga za gradnju.
Kula uvijek ozbiljno upozorava.
Kada djeluje na materiju uvijek zanči razaranje,  nasilje,  prijetnju depresiju,
Ponos i egoizam idu zajedno pod ruku sa ovom kartom.
Isto tako ona ukazuje na rasipanje snaga.
Pitatelj treba dobro sagledati svoj život.  
Situacija će se drastično primjeniti i treba biti spreman.
Na to se ne može uticati.
Karta prestavlja neke temeljne,  ukorjenjene stvari iz prošlosti u koje smo vjerovali,  a koje će se ubrzo srušiti ili izmjeniti.
Likovi u padu govore o skoku iz  prošlosti i zaronjavanje u događaje koji su pred pitateljem.
Uvidjet će se zablude,  srušit perdradsude.  
Može doći do korjenite promjene mišljenja, raskidanja veza, finansiskog sloma, gubitka novca, sigurnosti povjerenja, zdravlja.
OBRNUTA KARTA:
Govori da je postupak promjene počeo.
Ne odupirite se neizbježnoj promjeni postojećih okolnosti.
Može zanačiti izlazak iz krize, porod,  sretno rođenje,
Korist od tuđih grešaka, izbjegnuta katastrofa,
Okružena lošim kartama,  može označavati zatvor i tiraniju koju će pitatelj pretrpjeti.
Strah koji paralizira ideje, nesposobnost da se prihvate neizostavne promjene i da se čovjek uskladi sa njima.
U liniji života,  može da znači neminovno vrijeme u trenutku rođenja ili razjedinjenu porodicu..  
Ako prilokom otvaranja izađe pored  Suđenja ili Bezimene karte,   onda označavalično neslaganje sa društvenim zbivanjima. ili što je još gore,  predskazuje rat.
Ako se postavi pitanje vezano za zdravljeponekad pokaže da zaintresovana osoba može da izbjegne ozbiljnu bolest, time što će biti oprezna i ako će koristiti pouku ove karte.
Kabalističke veze:
Pelin,  rubin,  boja crvena kao krv, medvjed,  drvo kruške,  šećerna trska.


 
ZVIJEZDA  XVII
Staza na drvetu: 15
Slovo:  Ueh
Astrološki: Vodenjak
Brojčana vrijednost:  5
Ključna riječ:  Nada
OPIS:
Naga mlada žena,  duge kose plave boje koja pada na ramena, sipa sadržinu vode (vodu olave boje)iz svoje dvije vaze crvene boje u vodu plave boje neke rijeke.
U dnu predjela,  sa desne strane figure  nalazi se drvo zeleno i žuto busen zelene trave nalazi se iza desnog ženinig stopala.
Na nebu se nalazi velika dvostruka zvijezda,  koja je u središtu i osam žutih krakova,  kao i osam drugih crvenih zrakova.
Sa sveke strane nalaze po tri manje žute, plave i crvene zvijezde a ispod središnje zvijezde nalazi se sedma zvujezda žute boje
SIMBOLI:
Nagost je u ovoj karti simbol ispunjanja i čistote.
Odjeća nije više potrebna, žena nema šta da sakrije..  
Sada treba da prihvati načelo ravnomjernosti u životu, u stvari da se vraća sve  što joj je dato na raznim poljima.
Drugi treba da se okoriste njenim iskustvima, njenim znanjem.
Ništa ne nestaje,  energija je nedirnuta, ali su pozitivne duhovne i snage primjerene materiji (sadržaj vaza prosut u rijeku) i te snage treba da se kreću slobodno i neprimjerno.
Drvo kao da podsjeća na kabalista. kao i osam zrakova centralne zvijezde.
Za njih je centar drveta životamistično Sunce, Pošto osam simboličnih puteva vode prema centru.
Karte tarota koje se na njih odnose su:
Đavo. -Umjerenost.  Pravda. - Pustinjak. -car.  Sveštenica.  Zaljubljeni.  
Ovih osam karata prolaze kroz koji nekad duže a nekad kraće traje,  zavisno od napredovanja osobe.
OBRNUTA KARTA:
Propuštanje prilike uslijed pogrešne prosudbe.
Moguća krađa i oskudica, sumnja u vlastite snage,  nepostojana vera.
Neutemeljene nade i očekivanja,  razočarenje.
Obrnuta karta govori da bi pitatelj krivim prosudbama mogao sebi prouzrokovati gubitak.
Može nagovjestiti loše zdravlje, nastupajuću bolest, odlijevanju energije uslijed utučenosti, lošeg sna.
Ovo je karta sreće,
Kabalističke veze:
Znak Vodolije,  posebna vrsta smole,  ametist,  sve nijanse ljubičaste,  paun,  kokosovo drvo,  bagrem,  trave za uriniranje,  predjeli pored izvora.


 
MJESEC XVIII
Staza na drvetu:  29
Slovo: Qoph
Astrološki: Ribe
Brojčana vrijednost: 100
Ključna riječ: intuicija
OPIS:
Na veoma brežuljkastom žutom zemljištu na kome rastu tri busena trave iste boje, dva psa boje kože kao žele da progutaju latice plave,  žute,  i crvene boje koje padaju sa mjesečeve korone koja je plave boje. desna prednja šapa psa sa lijeve strane dodiruje prednju desnu šapu drugog psa.
U mjesečevom krugu mlad Mjesec gleda lijevo a oko njega se nalaze dvadeset i devet plavih,   crvenih i bijelih zrakova.
Pri dnu karte nalaze se dvije kule žute boje, svaka sa po jedne strane.
Ispred psa nalzi se bazenčić sa vodom plave boje u kojoj pliva veliki rak koji je okrenut ka donjem dijelu karte.
Zemljište okružuje bazen sa vodom.
SIMBOLI:
Dva psa predstavljaju naše instiktivne potrebe: hrane se snagama koje padaju sa mladog Mjeseca i čuvaju sveta mjesta.
Dvadeset i devet zrakova podsjećaju da je ovaj broj dat ovoj  karti tarota od kabalista: mjesečev ciklus i još jedan dan više(ovaj dan simboliše dejstvo ciklusa na bića).
To je ritam seksualnog života, ciklus razmnožavanja.
Dvije kule spajaju mentalni,  metreijalni i podzemni svijet.
Voda predstavlja plodnu maštu.
On hoda unazad(vraćanje sebi,  analitičko istraživanje).
Oduprite se svim nejasnim naglim promjenama.
Ne dajte da va zavara izgled sigurnoti.
Dopustite svojoj intuiciji da vas vodi,  nemojte riskirati.
Velika mogućnost nesporazuma.  
Ne idite u promjene, čekajte dok oluja prođe.
Na karti je prikazan veliki dio vanjskih uticaja između kojih je rastrzan čovjek.
Ne može li ih sagledati,  morat će žrtvovati neke svoje vrijednosti.
Čak i ako e sve čini jasno, velika je mogućnost da sadašnja janoća i dobronamjernost  u budućnoti budu pomračeni neočekivanim uticajem  koji je i sada nazočan ali se ne vidi.Tajni neprijatelji.
U interesu je:  pitatelja da posmatra, sluša i ćuti,  te da se ne izlaže nikakvim rizicima>čuvaj e sam i ja ću te čuvati>.
Ukazuje na promjenu u životu ali sve zavisi od položaja drugih karata,
Ona isto tako predskazuje rođenje ili se odnosi na djecu.
Donosi sa sobom plodne vremenske periode, ali uvijek i neki poremećaj,  jer zahtijeva silazak u sopstvene dubine.
Ona određuje materijalne razmjene,  trgovinu i sve što se odnosi na vodu, naprimjer prekomorska putovanja.
Ona označava umjetničku i kreativnu aktivnost kojoj su potrebni mašta i sjećanja.
Označava privlačnost nekog bića i njegov šarm koji utiče na druge.
OBRNUTA KARTA:
Ukazuje da će doći mir nakon oluje, ali će pitatelj platiti njegovu cijenu.
Pitatelj bi se mogao odlučiti za odustajanje od aktivnosti u cilju očuvanju onog što,  ima na štetu onog što bi mogao postići. Odoljet će kušnji. Mogao bi se uputiti na put preko mora ili u inače udaljena mjesta ili zemlje.
Ona isti tako može da predskaže teškoće u bavljnju trgovinom,  pogrešno rasuđivanje.
Umjeničke i stvaralačke sposobosti nisu uništene nego drijemaju, kasni se sa nihovim izvršavanjem.
Kabalističke veze:
Znak Ribe,  siva ambra,  biser,  grimizna boja,  delfin,   mladi mjesec u jesen i ljeti,  obale okeana i ostrva, SUNCE  XIX
Staza na drvetu: 30
Astrološki: Sunce
Brojčana vrijednost:  200
Ključna riječ:  Postignuće
OPIS:
Na zemlji  stoji dvoje djece:
Odjevena su u urođeničke suknje plave boje.
Dijete koje je sa desne strane dodiruje lijevom rukom sunčani pleksus svoga druga.
Drugi dječak dodiruje potiljak prvog svojom desnom rukom.
Dva kamena žute boje nalaze se pored njihovih nogu..  
Iza njih uzdiže se nizak zid sačinjen od cigle žute boje: ivica mu je crvene boje.
Na najvećem dijelu karte nalazi se Sunce žute boje, koji ima šesnaest bijelih, crvenih,  žutih i zelenih zrakova.
Trinaest žutih,  bijelih,  crvenih i plavih latica pdaju sa Sunca na dijecu.
SIMBOLI:
Sunce je pobjeda nad Kulom (šesnaest sunčevih zraka,  dva žuta kamička).
Ovo kamenovi koji podsjećaju na bijele kamičke  su sakupljeni i preobraženi u čistu materiju.
Djeca koja su istog pola simbolišu savršen sklad: ona dodiruju pleksus, koji je čvor emotivnih sila i potiljak koji je centar za ravnotežu tijela.
Njihove suknjice plave boje simbolišu njihovu umjerenu i prihvaćenu seksualnost.
Bez obzira kako okolnosti još uvijek izgledale,  ovaj simbol će donijeti zadovoljstvo i sreću u vaš život.
Karta pokazuje istinsku sreću,  snagu i uspjeh.
Kada je pored loše karte predstavlja ozdravljenje.
Kada je na značajnom mjestu ova karta označava gomilu pa time i slavu.
OBRNUTA KARTA:
Upozorava da nam je potrbno više objektivnosti i realnosti u pristupu životu.
Pitatelju se savjetuje da u situacijam a koje su pred njim bude Ako je bolest u pitanju,  dolazi do naglih obrta.
Okolne karte pokazuje da li je ozdravljenje ili pogoršanje.
Ponekad iznenadna smrt.
Pun pehar ali iz njega se prelijeva,
Kada je okrenut naopako Sunce gubi mnogo od svoje snage, karta postaje egoistična i materijalistička.
Neke dobre stavri se događaju sa zakašnjenjem.
Sunce na početku linije života, ukazuje na bavljenje medicinom,  iscjelitelj,  onaj koji se bavi akumpkturom,   itd.
Ona isto tako označava zanimanja koja su u vezi sa novcem, upravitelj dobara,  bankara itd.
Kabalističke veze:
Ljeto,  cimet,  hrizolit,  platina,  zlatno žuta boja,  kobac,  suncokret, maslinovo drvo, suhi i topli krajevi


 
SUD  XX
Staza na drvetu:  31
Slovo: Shin
Astrološki: Vatra
Brojčana vrijednost  31.
Ključna riječ:  Samoanaliza.
OPIS:
Na gornjoj strani karte jedan Anđeo duva u trubu žute boje koju drži u desnoj ruci.
U lijevoj ruci drži bijelu zastavu na kojoj je žuti krst.
Okružen je plavim oblakom odkle zrače sedamnaest zrakova.
Na donjem dijelu karte nalazi se naga figura  okrenuta je leđima koja izlazi iz neke vrste groba zelene boje.
Preko puta nas je jedna žena i jedan čovjek isto tako nagi,  gledaju ga,  dok im se ruke nalaze položaju molitve.
Sve tri figure su boje kože,  plave kose.  
Žuto zemljište je brdovito.
SIMBOLI:
Čovjek izlazi iz svog nesvjesnog stanja, budi se i teži duhovnom i materijalnom,  u nadi za slavom(grob zelen boje,  nagoća).
Počinje novi način života sa uskrsnućem svojih snaga.
Truba na ovoj karti nije simbol unutarnjeg poziva,  već upozorenje koje dolazi s polja ne iz duhovnih uzroka(plava bija oblaka i kose)već je rezultat djelovanja materije.
Čovjek prolazi kroz svoju najveću i najtežu bitku,  samoprosudbu i samoanalizu. (Tvoja će ti djela suditi)
Treba razbiti konvencioanalne okvire i suočiti se sa životom,  kako bismo temeljem prošlodti sagledali budućnost i prihvatili njezine darove.
Karta simbolički prikazuje ponovno rođenje, kretanje,  promjenu situacije.
Lijes na karti označava i sadrži loša djela iz prošlosti koja su sada na javnom uvidu i prosudbi.  
Treba se sa njima uočiti,  biti spreman platiti cijenu.  
Karta nas ujedno upozorava da u svojim sadašnjim postupcima moramo biti pošteni prema sebi, činiti ono što smatramo ispravnim,  jer su naši sadašnji postupci sjeme onaga što ćemo žnjeti u budućnosti.
Rehabilitacija,  oprost, oslobođenje,  izlazak iz zatvora.
Ova karta uvijek predstavlja definitivan korak.  Odlučnost i riješenost da se promjeni pozicija,  okolnosti i način mišljenja.
Uvijek ukazuje na novo razdoblje u životu po odluci pitatelja.
Napredak,  poboljšanje,,  novi odnosi,  brak,  ženidba,  selidbe,  iseljenja.
Rješenje starog problema,  vrata se otvaraju i zatvaraju,  ostavlja se jedan posao a započinje drugi,
Važna odluka ili sastanak.
Rođenje dugo očekivanog djeteta,  ostvarenje dugo očekivanog cilja,
Pored Smrti označava kraj mračnog perioda.
OBRNUTA KARTA:
Pitatelj teži za oslobođenjem od situacija koje ga onemogućuju, ali nije u stanje vidjeti izlaz.
Takođe ukazuje na razočarenja, nesposobnost da se suoči sa činjenicama, otuđena osjećanja.
Pitatelju će e prebacivati propušttene prilike od strane njegovih bližnjih.
U liniji života ona označava pobjedu svijesti,  uspjeh,  slavu,  preokret,
Kabalističke veze:
Tamjan,  prošarani opal,  pomonarandža,  ibiskus,  orahovo drvo,  bulka,  arheološki gradovi,  antička pozorišta.SVIJET XXI
Staza na drvetu:  32.
Slovo:  Tav
Astrološki: Saturn
Brojčana vrijednost:  400
Ključna riječ:  Potpuna pobjeda.
OPIS:
U sredini  karte naga žena,  boje kože,  u svakoj ruci drži po jedan štap. Ona stoji,  desna noga je položena na postolje žute boje,  lijeva je povijena unazad.
Na gornjem dijelu karte, s desne ženine  strane Anđeo sa krilima i oreolom crvene boje, odjeven u plavu i bijelu boju, drži u svojoj desnoj ruci u bijeloj rukavici oblak iste boje..  
S lijeve strane figure,  žuti orao sa plavim krilima  stoji na bijelom oblaku.   On ima crveni oreol.
Na donjem dijelu karte,  sa desne strane figure,  nalazi se bik koji je sav boje kože sa lišćem na vratu,  a sa lijeve strane se nalazi žuti lav koji ima oreol boje kože. I on ima na leđima žuto lišće.
SIMBOLI:
Naga žena predstavlja majku zemlju, dva štapa koja drži=muški i ženski spol.
Anđeo,  orao i bik  i lav simbolišu četiri stanja materije: vodu-vazdu-zemlju-i vatru.
Neke tradicije smatraju da ova karta treba da oslikava zainteresovanu osobu.
Karta samoispitivanja, ona zahtijva samoispitivanje samoga sebe,  traženje svoga ja.  
UPOTREBA:
Kada čovijek uspije da upozna samog sebe i kada sebe prihvati bez samonapadanja i strogosti,  ravnoteža ove karte je postignuta,  harmonija je blizu. Karta sreće,
Slobodni ste ići u bilo kojem pravcu.
Posao je dobro obavljen, pobjeda u svim poduhvatima.
Karta predstavlja ostvaren cilj do kojeg su ga dovele sve ostale karte.
Povoljne okolnosti za buduće uspjehe.
Izvjestan uspjeh,  sreća u putovanju,  približavanje cilju,
OBRNUTA KARTA:
U svojim nastojanjima pitatelj će naiči na odbojan stav svoje okoline.
Odustajanje i prekidanje započetog zbog nedostatka
Neuspjeh,  dosada,  opšta stagnacija,  napor koji ne donosi adekvatne rezultate,
U liniji života označava da je osoba sretna,  ona sadrži instikt za voljom i životom,  i označava pobjedu riječi,  ideala,  misli,
Ako osoba često izvlači ovu kartu, tada ona teži unutrašnjem skladu,  njena jedina slaba snaga je dobroćudnost,  i duh treba da prihvati matreijalan ograničenja.
Kada je pored Suđenja,  onda je to znak uspjeha i velike slave,
Kabalističke veze:
Ljubičica,  oniks,  boja indiga,  glog,  krokodil,  smokvino drvo, ruševine,  i sva mjesta koja su u vezi sa udubljenjem zemlje,  jame,  pećine,NOVČIĆI U ŠIROJ SIMBOLICI

Finansije, materijalno blagostanje, imovina
Astrološki: Bik, Djevica, Jarac
Elemenat: Zemlja
Boja: Zelena
Pol: Ženski
Direkcija: Sjever
Sezona: Zima

SLIKA
IME
ZNAČENJE
AS NOVČIĆA
AS NOVČIĆA - IZVOR MOĆI ZEMLJE
Pozitivno
Karta pobjede na materijalnom polju, potpune sreće.
Pripada savršeno dobrim kartama, a ako je okrenuta naopako predskazuje samo manje poteškoće u savlađivanju prepreka.
Najsrećnija karta kada se pojavi u nizu, pravi uspjeh.
Ona ukazuje na napredak, sigurnost i uspješnu karijeeru.
OBRNUTA:
Uglavnom isto, ali sa najavom nekih negativnosti-pohlepe i nepoštenja u poslu.
DVA NOVČIĆA
DVA NOVČIĆA - PROMJENA
Jupiter u Jarcu
Ova karta predskazuje uticaj osobe na visokom položaju, bilo da je siromašna ili bogata, a živi skromno, ili koja se osjeća bogato zbog posla kojim se bavi.
Ambicija da se u poslu dođe do materijalnog blagostanja i
Moguće da budu u pitanju obiteljska dobra napr, hipoteke, zaduživanje, umanjenje udobnosti zbog mogućnosti da još neko dođe živjeti u zajedničko domačinstu-napr. roditelji.
OBRNUTA:
Stvari nisu onakve kakve vam se čine. Oprez
TRI NOVČIĆA
TRI NOVČIĆA - NAPORAN POSAO
Mars u Jarcu
Ako je pored nje loša karta zainteresovana osoba bi i pored svog suprotnog mišljenja, trebalo mnogo da radi da bi osigurala za život.
Ali, posao joj neće nedostajati.
Ako je pored nje dobra karta zainteresovana osoba bira svoj posao i finansiski je nezavisna.
Karta ukazuje na opšti napredak, dobru organzaciju i racionalnost.
Karta ukazuje na odvojenost od roditelja, najčešće od oca.
Razvijen smisao za humor. skroman i samilostan. Preporuka da se ne izlaže rizicima i čuva nezgoda. siuacije.
Veoma sretna karta u gatanju koje se odnosi na neki predstojeći plan.
U karijeri može sa označava unapređenje i povećanje prihoda.
OBRNUTA:
U negativnom smislu takav će se odnos iskazati nepovoljnim u budućnosti.Sve suprotno.
ČETIRI NOVČIĆA
ČETIRI NOVČIĆA - MOĆ
Sunce u Jarcu.
Moć bez agresivnosti, red, karta očinstva.
Svađe sa bračnim drugom, .
Ali, ova karta ne znači razvod, već ćesto razdvojen život. .
Pored plodne karte znači često rođenje curice
Riješenost da se marljivim radom ostvari svaki cilj.
Karta ukazuje na dobitak u obitelji, prvi rezultati uloženog kapitala kroz povećanje imovine i trajnih dobara.
U izgledu je nasljestvo ili rješenje stambenog pitanja, odnosno nekog drugog egzistencijalnog problema.
Ponekad najavljuje i dobre vijesti koje će donijeti žena.
OBRNUTA:
Može ukazati na moguće gubitke zbog površnosti.
Takođe na odgađanje ispunjenja planova vezanih za nasljestvo, stanove, nekretnine.
Odgađanje planiranih preseljenja ili putovanja, odnosno neželjene promjene u tom smislu.
Odlaganje, neizvjesnost, nesigurne situacije, dileme.
PET NOVČIĆA
PET NOVČIĆA - BRIGA
Merkur u Biku.
Društveni neiri.
Karta pokazuje osobu zaokupljenu konkretnim stvarima i tvrdoglavu.
Prisutna volja za sticajem novca i sklonost umjetnosti(trgovina).
Kad se odluči teško se zaustavlja.
Pred pitateljem je dalje širenje posla, poboljšanje, skidanje hipoteke, povrat duga.
Brige zbog materijalnih stvari finansija i karijere, gubitak novca ili nekog materijalnog dobra. Prolazne nevolje, počnite štediti.
OBRNUTA:
Negativna karta sugerira da iz svoje sudbine prihvatimo lekcije kušnje i pokušamo razumjeti svoje teškoće.
Jer niti jedna teškoća nije pred nama zato da nas slomi, već da nas ojača i da iz nje nešto naučimo.
Ne preporučuje se daljnje zaduživanje niti zalaganje nekretnina, jer posao nije siguran.
Takođe, ne treba garantovati svojom imovinom za tuđe obaveze
ŠEST DINARA
ŠEST DINARA UČENOST
Mjesec u Biku.
Uspjeh na materijalnom planu.
Ona u velikoj mjeri umanjuje vrijednost loših karata i na postavljeno pitanje daj euvijek pozitivan odgovor.
Sve će se odvijati u svaršenom miru.
Emocionalna stabilnost. usmjerenost na udobnost i posjedovanje.
Ustrajnost i ne odustajanje od svojih ideala i u doobru i u zlu.
Osoba je odana i ljubazna, sentimentalna.
OBRNUTA:
Ukazuje na moguće nezadovoljstvo situacijom kako je sada vidite.
Posebno se savjetuje obraćanje pažnje na distribuciju novca i ulaganja.
Negdje stvari nisu pod kontrolom i vi to osjećate.
Finansiske promjene i gubici izazvane zavisnošću i pohlepom zainteresovanog ili nekog drugog.
SEDAM DINARA
SEDAM NOVČIĆA - GUBITAK
Saturn u Biku.
Na finansiskom planu teškoće.
Ova karta ne djeluje na osjećanja i na zdravlje. Ali, ona je uporna i radna.
Karta pokazuje pouzdanost i veliku potrebu za materijalnom i finansiskom sigurnosti kao temeljne osobine pitatelja ili negog drugog o kome ovisi rješenje ovog problema.
Teškoće mogu biti prolazne, pa se riješite depresije i prolazne nelagode vezane za finansisko stanje.
Moguće da se uspješno završi spor vezan za nekretnine.
Nasljednopravne parnice završavaju se u vašu korist. moguće povećanje obiteljkih dobara.
OBRNUTA:
Negativna, nagovještavaa pravne teškoće i negativne odluke vezane za nasljedstva i nekretnine.
Umanjenje obiteljske imovine, svađa i podjela dobara stečenih u braku.
Isto ali iz veće brige i razočarenja.
OSAM NOVČIĆA
OSAM NOVČIĆA - RAZBORITOST
Sunce u Djevici.
Karta opreznosti, štednje, želje za sigurnošću.
U svakom slučaju, ona nije znak nemirnog života, već sreće i mirne egzistencije. -ako ambicija ne prevagne.
Karta sretne veze, uzajamna ljubavi, a potkadkad predskazuje rođenje djeteta.
Uspjeh u matreijalnim stvarima, uz takve osobine i takvo zalaganje, ne može izostati.
Mali profit, poboljšanje u poslovnom životu.
Ne trošite mnogo energije na nevažne stvari.
OBRNUTA:
Postoji opasnost da se zbog straha od gubitka ništa ne preduzme i da šansa propadne.
Nedostatak vremena za razmišljanječini pitatelja uznemirenim.
Čuvajte se prevare i finansiskih gubitaka.
DEVET NOVČIĆA
DEVET NOVČIĆA - DOBITAK
Venera u Djevici.
Ova dobra i konstrktivna karta na materijalnom plnu predskazuje uspjeh u poslovima, redovnu zaradu, veoma usklađenu okolinu.
Isto tako, ona može da bude znak popularnosti.
Ova karta ukazuje na osobu zaokupljnu detaljima, koja ništa ne prepušta slučaju.
Djeluje neprirodno zbog nedostaka spontanosti.
Često sama po vlastitom izboru(neudata-neoženjen) ili se kasnije odlučuje na brak.
Vrijeme je da perispitate svoje ciljeve, da ih meditacijom analizirate.
OBRNUTA:
Moguće su tajne radnje pa bi se pitanje negativno riješilo.
DESET NOVČIĆA
DESET NOVČIĆA - BLAGOSTANJE
Merkur u Djevici.
Veliko bogatstvo, uspjeh u teškokm i nesigurnom poduhvatu, ovaj uspjeh će biti trajan ako se osoba ne opusti suviše i ako se sačuva mir i upornost.
Ona predskazuje izvrsno fizičko zdravlje ili izlječenje ako je zdravlje podriveno.
Veliko znanje razrađeno do detalja, uspješno se koristi za postizanje materijalne koristi i velike dobiti.
Pitatelj je pošten, zdravorazumski odlučuje, ali može biti nestrpljiv prema onimakoja ga ne mogu slijediti.
U opasnosti je da mu zaokupljenost pojedinostima ne odvrati pozornost od krupnih ciljeva.
Materijalno blagostanje, veliki profit, moguće nasljeđe, sklad, sreća sa drugima.
OBRNUTA:
Negativna ukazuje, da će se pitatelj naći pred naletom teškoća koje će stizati jedna drugu.
Kao da se ništa ne usklađuje i ne napreduje.
Opasnost da se bogarstvo neimjereno troši i s vremenom izgubi.
Neugodne rasprave, gubici zbog krađe ili prevare.
PAŽ NOVČIĆA
PAŽ NOVČIĆA
Ženska karta, sama po sebi ni dobra ni loša, u krajnjoj zavisnosti od karata koje je okružuju.
Ona predstavlja osobu koja je u dogovoru sa ženskim elementom,.
Karakterstike osobe na slici su krajnje raznovrsne.
Izrazita je feminiziranost i nedosljednost muških likova.
Sklon lijenosti i alkoholu, sposoban za težak i jednostavan posao.
Upliće se u tuđe problemei vodi tuđe brige.
Mogu biti despotski raspoloženi i tiranizirati okolinu.
Pitetelju se savjetuje povlačenje i sagledavanje situacije u kojoj se našao.
Mora uspostaviti svoju unutarnju ravnotežu da bi svati šta dalje treba raditi.
Paževi se često tumače kao djeca oba spola, pa mogu označavti porode, sretne i očekiivane ko je karta u pozitivnom kontekstu i ako je to predmet pitanja,
Takođe mogu označavati neželjenu trudnoću i porod ako je
Može ponekad biti mrzovoljna, ali orijentisana je prema cilju i ostvarit će ono što želi.
VITEZ NOVČIĆA
VITEZ NOVČIĆA
Jedini konjanik špila čija je snaga pasivna.
Ima ogromnu energiju, ali je ona lišena ambicije.
Teško ga je pokrenuti, ali kada se jednom odluči beoma je sposoban, , kao i žandar Dinara zavisi od karta koje je okružuju.
Okružena dobrim kartama može da označava mir.
Prestavlja zračni dio zemlje, ističe rađanje i plodnost toga elementa.
Odluke o selidbi, vijesti o nasljeđivanju, nekom dugom putu, rješavanju stambenog pitanja. Posredovanje u prometu nekretninama.
OBRNUTO:
U negativnom smislu može značiti ljutnju, bolest, ljubomoru slobodnog muškarca, udovca, ali i oca rođaka nekog iz okoline.
Odgođeno putovanje. Bezvoljnost, lijenost, tromost, neraspoloženje.
KRALJICA NOVČIĆA
KRALJICA NOVČIĆA
Vlada od 21 Strijelca do 20 Jarca
Rođ od 23 Novembra do 12 Decembra.
Predstavlja vodeni dio zemlje, zadaću tog elementa u svojstvu majke. Prijatna i velikodušna žena Praktična i zrela žena.
To je strpljenje u najuzvišenijem vidu.
Karta predstavlja najljepše osobe među tihim i skromnim ljudima, nježne i blage,
Pružaju ljubav i imaju plemenito srce, nisu intelektualni tipovi ali imaju razvijenu intuiciju.
Takođe može biti udovicaili ženska osoba ne previše mlada koja je već bila emocionalno vezana. želi se ponovo udati radi materijalne sigurnosti. Podnosi samoću ali je rijetko sama.
OBRNUTO:
U negativnom smislu može biti razvratna i požudna.
Život joj se može odvijati mehanički, ponizno, robovski.
Može označavati ženu lakomu na novac i posjed i koja ne bira sredstva da ih se domogne.
Može ukazati i bolest majke
KRALJ NOVČIĆA
KRALJ NOVČIĆA
Vlada od 21 Lava do 21 Djevice.
Rođ od 13 Decembra do 21 Januara.
Karta je naklonjena poljoprivredi i odgovara svim zanimanjima u vezi sa ishranom.
Za starije ljude ova karta je često simbol sreće.
Ako je karta okružena lošim kartama kralj nezna da rukovodi svojim poslovima i nije nezavistan.
Predstavlja vatreni dio zemlje i odnosi se na fenomen planina i potresa.
Po vremenu vladanja pretežno je vezan za nekretnine.
Novčić koji nosi je čvrst i predstavlja hranu i hranjivost ispred ostalih materijalnih dobara.
Osoba sklona matreijalnim stvarima, marljiva i strpljiva, ali bez intelektualne oštrine,
Zna biti romantičan, maštovit i sentimentalan.
Kralj Dinara simbiloše plodna polja, visoke planine, predskazuje zemljotrese.
OBRNUTO:
Ako je negativan, nestrpljiv je, nema nadmoći drugih i sklon je uplitanju u tuđe stvari,
Spreman je pokvariti posao ako sazna za tuđe planove i ambicije.
Zavidan i ljubomoran na tuđe uspjehe.
Karta može ukazivati i na dospjele dugove, zatim na izostanak.

MAČEVI ZNAČENJA U ŠIROJ SIMBOLICI

Um, intelekt, moć izražavanja misli
Astrološki: Blizanci, Vaga, Vodolija
Elemenat: Vazduh
Boja: Žuta
Pol: Muški
Pravac: Istok
Sezona: Jesen

SLIKA NAZIV ZNAČENJE - OPIS
AS MAČA
AS MAČA - IZVOR MOĆI ZRAKA
Ona ima dejstvo na duh i mentalne snage, bez ikakvog popuštanja ukazuje na sve greške.
Ova karta dakle predstavlja depresiju i očajanje ako ne živi u skladu sa samim sobom.
Pošto označava vidnu razboritost, u slučaju da se ne poštuje njena zakonitost, njena jasna istina, ona može da djeluje i da sve potpuno uništi.
Isto tako, ona predstavlja ceremonije, zvanične odnose.
Ova karta je posebno vezana za mušku seksualnost i može označavati početak trajnih odnosa.
Napetost može dovesti do uspjeha, ali i do neuspjeha.
OBRNUTO:
Značenje isto, ali izrazitije i obično škodljivije.
Kad je okrenut naopako As Mača samo još pojačava svoje loše strane, ali one ne traju dugo.
Karte koje je okružuju mogu da promjene njegovo dejstvo.
DVA MAČA
DVA MAČA - MIR
Mjesec u Vagi.
Označava mir koji se teško čuva.
Dva protivnika imaju istu snagu, znači neophodno se treba zaustaviti u borbi i povratiti dah.
Mir može da znači povlačenje ili, ako je karta okruženalošim kartama, borba će se rasplamasati.
To je zatišje pred buru
Ova karta ne znači izlječenje, već stabilizaciju.
U ljubavi teškoće mogu da se uklone jedino pomoću razboritosti.
Emocionalna osjetljivost.
Učenje na vlastitim greškama, što nije uvijek lako., zapravo prestavlja jedan od težih načina samootkrivanja.
Šarm, diplomacija, nepristrano ponašanje, sklonost das e drugima
U izgledu su novi i konkretni prijedlozi, odluka i početak nekog zajedničkog posla.
Doći ćete u priliku kada ćete morati iskazati vašu vlastite snage.
Napetsti predstavljene asom su u stanju ravnoteže i harmonije,
Kraj boli, fizičke i emocionalne, Kraj neslaganja i svađa.
OBRNUTA:
Može se desiti da dođete u situaciju u kojoj ćete morati donijeti prosudu o neugodnoj stvari.
Nužna je suradnja sa partnerom, oprez, stvari su se pokrenule i morat ćete izabrati.
Nevolja i izdaja, kao rezultat aktivnosti nekog ko uživa u svađama i sukobima.
TRI MAČA
TRI MAČA - TUGA
Saturn u Vagi
Karta tuge koja za sobom povlači teške i mračne sile, potrebu za ličnim dokazivanjem, ali koje nam izmiče.
Nevolje sa djecom, neslaganja u porodici.
Na emocionalnom planu daje izglede za kasno stupanje u brak ili ženidbu sa ozbiljnom osobom,
Visok položaj u društvu uz koji idu moć i bogatstvo.
Ukazuje i na povećan angažman na profesionaalnom smisli, učenje, polaganje skorih ispita, kontakti, pregovori, .
Nužda da se brzo odgovori na neku povoljnu poslovnu ponudu.
OBRNUTA:
Teško je podnijeti odvajanja i shvatiti zašto vas je zbog toga snašla velika tuga.
Kao da tek kod razdvojenosti shvatite koliko vam je osoba značila.
Bol je teška ali ipak će proći.
Propuštanje rokova, odgoda ispita, produženje rokova, kašnjenja, u pogledu zaposlenja odbijanje molbi, studenskog statusa. Sudbenih odluka, zdravlja,
Zakulisane radnje spriječavaju napredovanje,
Mnogo praznih priča i ideja, izostala akcija i realizacija.
ČETIRI MAČA
ČETIRI MAČA - ZATIŠJE
Jupiter u Vagi.
Karta predaha poslije neke borbe, ali i poteškoće koje nas očekuju poslije mirnog perioda, zavist okoline.
Kada je okružena lošim kartama, =predskazuje opasnost od rata, li u najboljem slučaju naoružani mir, sa svim rizicima koje on sa sobom nosi.
Ova karta sve iznosi na vidjelo.
Gostoljubivost, iskrenost, dosljedno ponašanje, sklonost obiteljskom životu-osobine su koje pokazuje ova karta.
Osoba je popularna zbog svoji umjetničkih sklonosti i ugodnih kontakata koje ostvaruje, pravična je i dobro prosuđuje.
Nije sklona fizičkom radu niti drugim oblicima rada.
Dosta se uzda u partnerstvo.
Mogućnost da se pred pitateljem nađe neki pravni
OBRNUTA: Oprez
PET MAČEVA
PET MAČEVA - PORAZ
Venera u Vodoliji..
Poraz ljubavi,
Treba se paziti iskvarenosti u svakodnevnom životu, razočarenje u poslovni poduhvat.
Međutim ova karta ima mnoge vrijednosti(ratnička, borbena karta)koje kao da su na udaru.
Pored karte Pehara=može da preokrene slabost u borbenost.
Karta se odnosi na pomalo misterioznu osobu, mirnu i sabranu, popularnu.
Opredjeljena da živi po vlastitim pravilima, neovisno o nihovoj prihvatljivosti za okolinu.
Moguće je da uskoro ostvarite ljubavnu vezu, iznenadnu ali ne trajnu.
Dobra saradnja sa prijateljima i grupama, odbojan stav prema posesivnosti.
Dešava se da svoju emocionalnu angažiranost svjesno hladite promišljajem i često je pretvarate u prijateljska osjećanja, a takođe i obrnuto.
Za vas bi bilo bolje da svoje emocije ne unosite u poslovni odnos, jer je na tom planu potreban objektivnost.
Izgledi da ćete sresti zanimljivu, privlačnu ali ne i slobodnu osobu, što će biti s početka sakriveno.
Savjetuje se oprez ako je u pitanju mlada djevojka.
OBRNUTO:
Isto ili možda čak i izrazitijeg, nepovoljnog značenja.
ŠEST MAČEVA
ŠEST MAČEVA - UČENOST
Merkur u Vodoliji.
Zaslužen uspjeh, nagrada za učinjena djela u prošlosti.
Karta nauke, sadržava crtu ljudskog napretka.
Na materijalnom planu, predskazuje neočekivano ali zasluženo napredovanje, za naučnike neko otkriće.
Na zdravstvenom planu=mogućnost ozdravljenja.
Karta oslikava visok umni potencijal, jaku intuiciju, i dobre prosudbe ljudske prirode, , sposobnost apstraktnog mišljenja i sklonost okultnom..
Osoba se lako izražava i u govoru i u pismu, sposobna za visoko obrazovanje.
Međutim, moguće je da postigne uspjeh u području koje je savladala samouko, ljubav prema knjizi i učenju.
Situacija koje se popravlja, sretno putovanje, možda u inostranstvo.
Ponekad simboliše važne vijesti.
OBRNUTA:
Ako je karta u vezi s pitanjem negativna, moguće da se pitatelj osjeća blokiranim teškim sklopom okolnosti koje su se nagomilale.
Savjetuje se da čeka, još malo strpljenja i smirenosti, bez uzaludnog gubljenja energije koja će mu uskoro trebati.
Neko iznenađenje, najčešće u vezi sa emotivnim životom osobe.
SEDAM MAČEVA
SEDAM MAČEVA - UZALUDNOST
Mjesec u Vodoliji.
Razborita i tolerantna karta, traži mir i nalazi ga u duhu.
U svakodnevnom životu znači=gubitak snaga, uzaludnu borbu, mogućnost da se bude pokraden
Karta ukazuje na sklonost osobe da sama sebe optereti na emocionalnom planu, bez vidljive potrebe.
Važno je imati cilj ili uvjerenje, kako bi se čovjek oslobodio napetosti koja uzrokuje nemire, lutanja, neprekidna traganja, ponekad čak i duhovna prosvjetljenja.
Osoba sklona politici i obrazovanju, ali i neuobičajenim područjima i eksperimentima.
Izrazita sklonost emocionalnoj neovisnosti dovodi pitatelja do teškoća u emocionalnim vezama, i neshvaćanja emocioanalnih potreba drugih ljudi.
Nepouzdana osoba je uključena u život i poslove osobe.
U važnim situacijama i odnosima ua koje je pitatelj zainteresovan, možda će trebati savjet i pomoć važne osobe.
OBRNUTA:
Nečiji dobar savjet ili pomoć.
OSAM MAČEVA
OSAM MAČEVA - UPLITANJE
Jupiter u Blizancima.
Karta tuge, preskazuje smanjenje snaga, prepreke, neprijatno povlačanje,
Isto tako može da znači mučne nepredviljivosti, gubitkr, nered za koji nismo odgovorni.
Volja je poremećena zbog spoljašnjih uzroka, Zdravlje treba kontrolisati.
Ovdje se ističe promjenljivost, diplomatski dar, i široki vidici.
Originalnost pitatelja i spremnost za posao otvorit će mogućnost da postane centralna osoba na poslu.
Ovom kartom često se nagovještava uplitanje neke neočekivane okolnosti koja će uticati na pitatelja i cijelu situaciju, možda temeljno izmjeniti.
Kriza, budite suzdržani.
Upozorenje, da se prilikom donošenje odluke analizira sve moguće implikacije.
OBRNUTA:
Iznenađenje, obično neprijatno.
DEVET MAČEVA
DEVET MAČEVA - OKRUTNOST
Mars u Blizancima.
Fanatizam, okrutnost, koju sama osoba trpi ili je sama takva prema drugima.
Kada je okružena dobrim kartama pokazuje pasivan opor i stanje pasivnog prihvatanja stvari.
Mučna na ličnom planu, vrlo brzo dejstvuje ali su njena dejstva kratkog vijeka.
Na opštem planu na primjer, kada se radi o nekoj zemlji može da znači društvene nemire ili epidemiju.
Ovdje je nužna pouzdana vjera i usmjerenje u sadašnjost i konkretne stvari.
Sve što radite, neka bude sa punom sabranošću.
Ne dopustite svojim mislima da se vraćaju u prošlost i ne kopajte po starim ranama.
Jedino na što možete uticati, je sadašnjost, u njoj je sjeme veših budućih žetvi.
Naučite nadzirati svoju mantalnost jer nekontroliran slijed misli može dovesti do besmislene raščlambe.
OBRNUTA:
Nesreća, neuspjeh, patnja zbog drugih,
DESET MAČEVA
DESET MAČEVA - PROPAST
Sunce u Blizancima
Odgovara noći, sve što se tokom nje zbiva, znači zavjeru u opštem smislu.
Ova karta pokazuje osobu hladnog, tvrdog uma, nesposobnog za emocije.
U stanju je obmanuti ljude svojim lukavstvom.
Za pitatelja bi bilo dobro da kontroliše rječitost i sklonost promjenama, a da razvija strpljenje i osjećajnost.
Posjeduje dar za kounikacije, književnost, posredovanje, međutimsve to bi moga upropastiti ako ne ovlada svojim unutarnjim nemirom i nepostojanosti.
Može se desiti da mnogo toga započne i sve ostavi započeto.
Distancirajte se od lažnih prijatelja i ulizica.
Otvorite se za nova poznanstva i vibracije, iziđite iz blokade svog logičnog uma i osjetite spontanost.
Stavri će se promjeniti na bolje, hronično vam nedostaje vremena za sebe, za najbliže, promjenite to.
Možda je najgora karta u tarotu.
Obično označava, duboku tugu, razorene nade.
Ali, ipak treba naglasiti, da to nisu uvjek nade zainteresovanog.
Prema simbolici drugih karata u nizu može da ukazuje i na ojađenost protivnika zainteresovanog.
Ponekad označava i psihološku smrt-gubitak lažnih nada i iluzija.
U spoju sa asom mačeva ukazuje na ograničenja i suzdržanost.
PAŽ MAČA
PAŽ MAČA
Prestavlja zemaljski dio zraka, stabilnost, zgrušavanje, utjecaj neba na zemlju.
Ova karta je u vezi sa pravdom, kada je okružena dobrim kartama, = znači pobjedu u sudskom procesu, dobrog advokata, kraj sudskih neprijatnosti,
Isto tako može da znač i= razvod na prijatelhski način, raskid koji če značiti početak prijateljstva dubljeg od ljubavi, jer je na ovm planu karta gubitka.
Po karakteru nepopustljivi i osvetoljubivi, destruktivno razmišljaju.
Ponekad = vesela djevojka
Neočekivane novosti ili nenadani preokret u nečemu važnom.
VITEZ MAČA
VITEZ MAČA
Vlada od 21 Jarca do 20 Vodenjaka
Rođ od 22 Januara do 10 Februara
Rukovodi originalnim zamislima, ali pošto je egoist zainteresovan za samo svoje ideje.
Prestavlja zračni dio zraka.
Na karti je savršena slika uma, njegova moć bez krajnje određenog cilja. U desnoj ruci je mač a u lijevoj srp.
Mačem stvara a srpom uništava stvoreno..
Mnogo ideja nepovezanih sa stvarnosti, nepostojan u ostvarenju ciljeva. ravnodušan prema sudbini.
Može označavati trgovca, posrednika s povoljnim ponudama.
Karta ukazuje na povoljne vijesti o školovanju, zdravlju, sudbenim stvarima,
Prijatelji, simpatije, druženja, novo poznanstvo.
Veoam dominantan muškarac koji želi sve da pokori svojoj volji.
Dobar prijatelj ali i opasnan protivnik.
OBRNUTA:
U negativnom karta upućuje na ljude od kojih se nešto može očekivati samo ako njima gospodari inteligencija, jača od njihove, , što je u praksi skoro nemmoguće.
Mogu biti nepostojani, odani piću i drogama.
Nagativna obićno se povezuje sa problemima koji mogu taokupiti mlađu osobu u školi, studiju, .
Karta uzazuje da je u nečemu uključeno i lično neprijateljstvo.
Dominantna ali nepouzdana osoba,
Ako je u pitanju žena, protivnik koji će biti poražen.
Vijesti koje donose nelagodu i brigu.
Moguć raskid prijateljstva i sukob među prijateljima, Ne prihvaćajte nova poznanstva, mogla bi vas uvaliti u nevolje.
KRALJICA MAČA
KRALJICA MAČA
Vlada od 21 Djevice do 20 Vage
Rođ od 15 Avgusta do 20 Septembra
Predstavlja vodeni dio zraka.
Usamljena žena, udovica ili razvedena, teške prošlosti ali koja je sada lišena svake tuge.
Karat nezavisnosti, tanane sposobnosti, percepcije, jasnih pogleda na stvari, ona voli usamljena mjesta, tajnovitost.
Istinski lijepa karta, ali pored loše i teške karte, postaje opasna i okrutna.
Osoba koju predstavlja ova karta, je izuzetno dobar posmatrač sa izoštrenim daro opažanja, vješt tumač, izrazita individualnost. samopouzdana, samilosna, i pravičnog duha. Oprezna
Često je nalazimo u liku drage prijateljice, rođake, pouzdana.
Predskazuje nesreću uzrokovanu usamljenošču.
OBRNUTA:
Ako je negativna, svoje osobine usmjeravaka nedostojnim i niskim ciljevima,.
Može biti okrutna, podmukla, prevrtljiva, nepouzdana.
U postizanju ciljeva služi se lukavstvom, ljubomorna je na tuđi uspjeh, sklona ogovaranju. Koristi druge za svoje ciljeve.
Suparnica, skriveni neprijatelj.
Može ukazivati i na bolest mlađe ženske osobe, bliske prijateljice, rođake, sestre,. Simboliše zlobnu ženu koja pravi neprilike,
KRALJ MAČA
KRALJ MAČA
Vlada od 21 Bika do 20 Blizanaca
Rođ od 21 Maja do 17 Juna.
Predstavlja vatru zraka.
On je vihor oluja. Pomamna sila kretanja u naizgled povodljivom elementu.
Čovjek koji se bavi poslom u kome su riječ i društveni odnosi značajni, doktor, advokat itd.
Značajke ove osobe su: učinkovitost i vještina, profinjenost i razboriost.
On je vatren i nježan.
Karta ukazuje na pozitivnu osobu strogo usmjerenu na svim područjima: znalac, kome je posao na prvom mjestu.
Vlada emocijama.
Može se odnositi na poštenog poslovnog partnerakome treba vjerovati, osoba u uniformi, liječnik, sudac, slobodni umjetnik, posrednik, profesor,
Ako je zainteresirani- stariji muškarac na odgovornom položaju.
OBRNUTO:
Kada ne negativan i u okruženju negativnih karata. nepouzdan je i nesposoban da si postavi cilj i donosi odluke.
Što god poduzme, protivnici lako ospore.
Može biti žrtva vlastite ideje koja se javila kao nadahnuće, bez promišljanja.
Može, međutim biti lukav u poslovnim odnosima krijući namjere iza korektnog nasupa.PEHARI U ŠIROJ SIMBOLICI

Emocije, intuicija, psihičke sposobnosti
Astrološki znak: Raak, Škorpija, Ribe
Elemenat: Voda
Boja: Plava
Pol: Ženski
Direkcija Zapad
Sezona: Ljeto


SLIKA
NAZIV
ZNAČENJE - OPIS
AS PEHARA
AS PEHARA IZVOR MOĆI VODE - MARS
Zavisno od karata koje je okružuju, porodica je složna ili razjedinjena, raspoloživa ili guši svoje članove, ali uvijek ima važnu ulogu prilikom otvaranja karata.
Slaba tačka na tijelu srce.
Veoma je sretna karta. predstavlja obilje i plodnost, majčinstvo ili dobru žetvu, blagostanje.
Simboliše i skladnu ljubav, ugodniju fazu u emotivnom životu i braku.
Pored karte Štapa znači=nemoguće odnose jer nisu istog mišljenja.
Pored Mačeva znači: =borba da bi se sačuvala afektivna ravnoteža na polju osjećaja i razuma.
okolinu.
OBRNUTA:
Nevjernost, neprijatan kraj nečega, ili početak nekih novih zbivanja koje će imati sretno okončanje.
Ako je okrenut naopako onda znači=hladnoću, napetost u porodici.
Ako je pored karata Štapa onda znači=put ili nagli odlazak.
DVA PEHARA
DVA PEHARA - LJUBAV - VENERA U RAKU
Venera u Raku
Karta ljubavi i harmonije između dvije osobe, taj odnos je bez nesuglasica, , bez ikakvog interesa, prijateljski
Veoma brine za one koje voli, da ima materialnu sigurnost, da pomogne drugima.
Zbog vlastite povučenosti, ističe se žalja da partner iskazuje svoja osjećanja.
Karta ukazuje na iskreno prijateljstvo, međusobno razumjevanje i uzvarćenu ljubav.
Onima u braku nepomućena sreća.
Simboliše skladan beak, duboku ljubav i prijateljstvo.
OBRNUTO:
Moguće je da je došlo do nekih suvišnih riječi i do nekog nesporazuma.
Potrebno je da neko učini prvi korak, kako bi se situacija razjasnila i prestala biti smetnja u ostvarenju planova.Period ugađanja vlastitim sklonostima.Moguć kraj prijateljstva ili prekid emotivne veze
TRI PEHARA
TRI PEHARA - OBILJE
Merkur u Raku.
Jedna od najboljih karta špila.
Skriveni zaštitnik, nadahnuće, obilje, očekivano rođenje,
Emotivnost i lagano podlijeganje osjećanjima.
Tvrdoglavost može izazvati nesklad i svađu..
Vaše će odluke biti utemeljene na ispravnim zaključcima, umjereni rizici će se isplatiti, uspjeh,
Početak novog životnog stila.
Ako zainteresovani često izvlači ovu kartu rođen je .
Sreća i obilje, povoljan ishod svega što ste započeli, lak uspjeh, zadovoljstvo čula bez štetnih posljedica.
OBRNUTA:
Ukazuje na promjenjene okolnosti
Ono što je prije izgledalo prihvatljivo i dobro, sada može
Pretjerano zadovoljstvo čula, brzo i sretno okončanje planova ili poslova koje je zainteresovani počeo.
ČETIRI PEHARA
ČETIRI PEHARA - RASKOŠ
Mjesec u Raku.
Štetni savjeti koji mogu da dovedu do svađe koja bi ogla da se izbjegne.
Osoba koja ima ovu kartu robuje svojim čulima.
Predstavlja emocionalno privrženu osobu, koja vjeruje svojim osjećanjima, ali je u dvojbi glede svih stvari izvan njene kontrole.
Osoba je osjetljiva na negativne vibracije drugih što može uzrokovati neraspoloženje.
Reakcije spore i neizvjesne, istinska osjećanja snažna i potisnuta.
Izrazita ljubav prema domu i porodici, jaka veza sa majkom,
Može dozvoliti da mu se nametnu rješenja koja mu ne odgovaraju, što može uzrokovati unutrašnje nezadovoljstvo sobom.
Javlja se dosada, potreba za novim razvojem situacije, a time i nezadovoljstvo. Napetost između rđave i dobre sreće, mogućnost da se ne produži sretni period.
U najboljem slučaju ova karta znači =prepuštanju nekom prolaznom zadovoljstvu.
OBRNUTO:
Promjena bi mogla biti u vidu nekog emocinalnog postreka, pa postoji opasnost od ljubavnog trokuta, flerta.
Neka dugogogodišnja veza mogla bi se prekinuti na izgled bez vidljivog razloga, a u skladnom braku doći do nestabilnosti.
Najava nepovoljinih događaja koji izazivaju drugi, ali ne zbog toga što nam žele zlo, nego što su nespretni.
PET PEHARA
PET PEHARA - RAZOČARENJE
Mars u Škorpionu.
Karta napetosti, umišljanja najgoreg.
Ova karta znači nezadovoljene želje, žestoke negativne strasti, gubitak slobode, zbog proračunatosti.
U svakodnevnom životu snažna i povremena energija zbog koje je rad neredovan, i nezadovoljavajući.
Samodisciplina, dostojanstvo i silovitost, značenja su ove karte koja se odnosi na pitatelja ili osobu koja je nekako uključena u pitanje.
Petica Peharčeka često ukazuje na emocionalnu obnovu.
Rođenje noe ljubavi, nova nenadana strast, uzvraćena osjećanja, vjeridba.
OBRNUTA:
Opasnost je da prolazna strast ugrozi ozbiljnu i vrijednu vezu.
Raskidi, ljubomore, flertovi, neželjena trudnoća.
Neočekivane stvari, planovi koji će se izjaloviti,
Iznenadni dolasci ali i odlasci..
ŠEST PEHARA
ŠEST PEHARA
Sunce u Škorpionu.
Znal pobjede na svim poljima, ponekad neki neobičan događaj
Ima veliku sposobnost oporavka i od najtežih bolesti, a snažnom voljom i istrajnošću pobjeđuje sve izazove.
U ovom razdoblju ili u odnosu na pitanje, očekuje se plodnost i ispunjenost života, neometano zadovoljstvo, roditeljstvo, sklad, ubirete plodove.
Nagovještaj sreće koja dolazi iz prošlosti, možda susret sa nekim bliskim koga dugo nije bilo, ostvarenje nečega što smo dugo željeli ili planirali.
Karta polarnosti, njeno tumačenje zavisi o položaju drugih karata.
Bavi se i prošlošću (nostalgija za nečim) i budućnošću (uspjeh nakon truda i borbe).
OBRNUTO:
Negativna ukazuje da se očekivana priznanja, darovi ili nagrade mogu nešto kaasniti.
Osoba o kojoj mislite u zadnje vrijeme zna da vam mora vratiti dug.
SEDAM PEHARA
SEDAM PEHARA - RAZVRAT
Venera u Škorpionu.
Veoma blisko nježno prijateljstvo, blizina pažljivog bića koje ćutke voli i čeka svoj trenutak, jedina pozitivna strana ove karte.
Duboka emotivnost, intenzivnost i strast u željama, ljubomora.
Intenzivno radite na svemu do čega vam je stalo.
Uznemireni sate ako neko ostaje hladan na vaše otvoreno udvaranje.
Kod ove osobe ljubav lako prelazi u mržnju, krajnosti.
Mogućnost da se osjeća nesigurnim i preokupiran seksom, ali nikada ne gubi dostojanstvo.
Kontrolisati sebičnost i erotska pretjerivanja.
Osoba koja je često izvlači, žrtva je stalnog osjećanja krivice,
Žrtva je droge, jakih alkoholnih pića, lažnih zadovoljstava,
Njegovo zdravlje nije u tollikoj mjeri solidno da bi moglo da ga zaštiti od neurednog života.
Ova karta otkriva dobar trag i ispravnu usmjerenost, te treba da nastavi u započetom pravcu, bez kolebanja.
Potrebno je da se otrijeznite.
OBRNUTA:
U negativnom smislu karta upozorava na vanjski sjaj i unutrašnju iskvarenost.
Nemirnost i slabost uzrokuju nesklad.
Pogrešn postupci izazivaju grižnju savjest. Kajanje se uvijek javlja kad bacimo <. .
Uzroci nevolje mofu biti skriveni u bračnoj nevjeri od samog pitatelja ili sumnji u bračnog druga.
Opasnost da se za takvu nevjeru sazna.
U ljubavnom odnosu, mnogo riječi i lažne nade, moguće je da partner skriva svoj bračni status.
OSAM PEHARA
OSAM PEHARA - RASKOŠ
Saturn u Raku.
Tuga ove kate je njen nedostatak želje za zadovoljstvom, može da poremeti ozbiljne slabosti ove karte.
Ona predskazuje, prije nego što se manifestuje, nešto za čim se žarko žudilo, ali znači da neko stanje ili osoba bespovratno odlaze.
Karta ukazuje na pretjeranu maštovitost i vezivanje za prošlost, što dovodi do teškoća i nejasnog sagledavanja sadašnjih okolnosti.
Pitatelj dosta svoje energije potroši pomažući drugima, pa čak i kad pomoć nije potrebna.
Time pitatelj zanemaruje svoje interese, dovodi se u priliku da bude iskorišten.
Uočljiva sklonost suradnji sa gubitnicima na svoju štetu, potcenjivanje vlastitih vrijednosti zbog drugih.
Osoba je vrlo sposobna i može postiči uspjeh u književnosti, znanosti,.
OBRNUTA:
U negativnom smislu ukazuje na bračnu nevjeru, koja bi mogla ugroziti brak ako bude otkrivena.
Komplikacije u vezi sa neslobodnim partnerom, pritisci.
Pogoršanje zdavlja koje može dovesti do završetka života, udovištvo.
Opšta sreća, veselje, bezbrižnost.
DEVET PEHARA
DEVET PEHARA - SREĆA
Jupiter u Ribama.
Veoma dobra karta, karta uspjeha, sreće, zasluženih priznanja,
Karta predstavlja osobu sa velikim smislom za prijateljstvo i pomoć drugima, maštovitu, ljubaznu, smirenu i prijateljsku, bilo da se radi o samom pitatelju ili drugoj osobi o kojoj ovisi rješenje pitanja.
Dobra sreća, finansiska dobit, ispunjene želje, zdravlje, (potpuno ozdravljenje.
Posebno sretna karta ako gatate u ishod neke fizičke aktivnosti.
OBRNUTO:
Ukazuje na nepouzdanu osobu koja izbjegava odgovornost i nastoji da je drugi izdržavaju.
Odgađanje željenog ispunjenja. pozicija karte sa drugim kartama govori o kakvoj se situaciji radi.
Razočarenje u ljubavi, naznaka da druga strana uopšte ne razmišlja o ozbiljnom vezivanju ili braku.
Mješanje u postojeće ljubavne odnose, prolazne veze.
DESET PEHARA
DESET PEHARA - ZASIĆENOST
Mars u Ribama.
Ova karta govori da se radi o osobi snažnih emocija, nepredvidivih reakcija, vrlo je suosjećajna, rado pomaželjudima, pa postoji opasnost da bi je sebični ljudi mogli iskoristiti.
U zakonitim vezama pažnju usmjeriti prema novim interesima koje bi partnere ujedinili u zajedničkoj akciji.
Savjetuje se oprez, jer bi pretjerivanje u tom smislu moglo dovesti do poremećaja.
Dobro je suzdržati se od povođenja za novim impulsima, jer se mogu destabilizovati tradicionalne vrijednosti.
Slično značenje kao kod devetke, zadovoljstvo i sreća, blagostanje i period uspjeha u svim aktivnostima.
Ispunjenje želja, trijunf.
OBRNUTA:
Imat će dojam da je obmanut i postojeća sreća mu neće izgledati važna.
Čuvati se poroka, naročito alkohola i narkomanije.
Svađa, neugodne diskusije, izljevi bijesa.
PAŽ PEHARA
PAŽ PEHARA
Prestavlja zemaljski dio vode.
Sposobnost Vode da ostvari ideju i oblikuje život.
Zgodan mladić ili djevojka
Ova osoba je beskrajno umilna, ljubaznost, blagost, i nilosrđe osobine su njezina karaktera.
Živi kao u zanosu, može izgledati drska i samoživa, međutim utisak vara
Ovo su teška vremena i pitatelj se treba čuvati zamki i klopki, uglavnom od ljudi kojima se vjeruje, odnosno u koje se ne sumnja.
Treba proći izvjesno vrijemeda se ponovo osjeti sklad u sebi i drugima.
Mogući su takođe novčani gubici, međutim ostanite posvećeni tekućim poslovima.
Vrijeme žrtvovanja će proći, sami čete se uvjeriti da ste miljenik sreće.
Mlađa osoba će vam ponuditi pomoć i suradnju, možete prihvatiti bez straha.
OBRNUTA:
Nevjeran ljubavnik ili ljubavnica,
Lažljivac koji želi da zavede ljude do kojih mu je stalo, laž, nevjernost, obmana,
VITEZ PEHARA
VITEZ PEHARA
Vlada od 21 Vage do 20 Škorpiona
Rođ od 21 Septembra do 23 Oktobra
Prestavlja zračni dio vode.
Prijatan i romantičan čovjek.
Njegove osobine su prefinjenost, skrivena žestina i znanje.
Krajnje je tajanstven i umjetnik u svemu čega se lati.
Vanjske utjecaje prihvata samo zato da bi postigao korist. Okolina ga teško shvata i pribojava ga se.
Stalo mu je do moći, mudrosti i vlastitih ciljeva. Ne osjeća odgovornost za druge.
Karta može ukazati na mlađeg oženjenog muškarca, prijatelja.
Takođe ljubavno pismo, poruke, uzvraćene simpatije,.
Mladić privržen obitelji, ugodne vijesti vezane za porodicu,
OBRNUT:
Negativan ukazuje na neuzvraćenu ljubav, bračnu nestabilnost, ljubomoru, sučeljavanja u obitelji, nezgodu ili bolest mlađeg bliskog krvnog srodnika.
Totalno nepouzdana osoba-opštije, obmana i prevara.
KRALJICA PEHARA
KRALJICA PEHARA
Vlada od 21 Blizanaca do 20 Raka.
Rođ od 18 Juna do 13 Jula.
Predstavlja vodeni dio vode.
Moć upijanja, primanja, održavanja.
Sklonost sanjarenju, obiteljskoj udobnosti i miru.
Ako je pitatelj muškarac, karta pokazuje ženu njegova života, stub doma i porodice, supruga, žena kojom se kani oženiti, ozbiljna ljubavna veza.
Izvrsna savjetodvka, zna da prima i daje savjete
To je pouzdana prijateljica, svjesna svoje privlačnosti, ali ako ima zadovoljavajući ljubavni život ne upušta s u avanture.
Prestojeći flert.
OBRNUTA:
Ako je karta negativna sve se njene dobre sobine izobličavaju i prepolovljavaju.
Ako je pitatelj žena, onda je to suparnica.
Neodlučna žena, ponekad zla,
Simbol lukavstva i zlobe.
KRALJ PEHARA
KRALJ PEHARA
Vatra vode:
Vlada od 21 Vodenjaka do 20 Riba
Rođ od 11 Februara do 11 Marta.
Čovjek zrelog doba, koji izgleda mlađi nego što je, njegova dobročinstva treba koristiti prije nego se predomisli
Provala kiša i voda, tu je moć rastvaranja koju posjeduje voda.
Njegove osobine su ipak pasivne prirode.
Ima osobine Venere i oslabljenog Jupitera. Brzo se oduševi ako ga nešto privlači, ali nije ustrajan.
Nema čvrstinu naravi, što dolazi do izraaja ako je katra obrnuta.
Ponekad skolon flertu, ovisno o situaciji.
Ako je pitatelj ženska osoba, ova karta predstavlja muškarca njezinog života, muža ili čovjeka koji se njome želi oženiti.
Tkođe može označavati oženjenog muškarca sa čvrstim obiteljskim vezama, koji voli žene ali čuva svoj brak.
Ako je pitatelj muškarac, učinit će mu se tijesni bračni okviri.
Osjetit će izazov i kušnju, tražit će više prostora i slobode.
Kralj Pehara pošto je karta vlažnih krajeva, izvora, vodopada, predskazuje kišu.
OBRNUTO:
Ukazuje na bračnu nevjeru muškarca i mogućnost da se ona otkrije
A takođe i na okolnost da se muškarac njenog života ne želi njome oženiti. Suprug može imati teškoća, ili je bolestan te mu je potrebna pomoć. Zao i nepošten muškarac.ŠTAPOVI U ŠIROJ SIMBOLICI

Karijera, duh, volja, kretivnost, vizija
Astrološki pripada: Ovan, Lav, Strijelac
Elemenat: Vatra
Boja: crvena
Pol: Muški
Direkcija: Jug
Sezona: Proljeće

SLIKA
NAZIV
ZNAČENJE - OPIS
AS ŠTAPA
AS ŠTAPA - IZVOR MOĆI VATRE
Značenje povoljno
Intelektualna karta, odnosi se na pisanje,
U odnosu je sa predavačima ili sa nekim proučavanjem zainteresovanog.
Ima jedinstvo akcije i misli.
Početak nečega.
Aktivnosti vode uspjehu.
Velika vjerovatnoća da će cilj biti postignut.
Nepovoljno:
Neuspjeh kao rezultat prevelike ambicije i nedovoljne upornosti.
Za Asa Štapa ono je rad.
Šansa da se nešto praktično dobije., prijatna vijest, neki glas..
DVA ŠTAPA
DVA ŠTAPA - VLAST
Mars U Ovnu
Ukazuje na dinamičnost i hrabrost i izbjegavanje rutinskih poslova.
Za postizanje potpunog uspjeha, poterbno je razvijati strpljivost i milosrđe.
Strastvenost i snaga u seksu.
Nagla narav i razdražljivost mogu ometati planove.
Trošite puno energije, ali to će donijeti uspjeh u poslu ili profesiji općenito, ako uspostavite samokontrolu i vlastitu disciplinu.
Odluke će biti nagle i dobre, a odnose se na konkretne stvari.
Ako je karta negativna, budite oprezni i ne zaliječite se.
Može se raditi o poslovnom suparništvu i nazadovanju.
Vjerovatno će se nešto neočekivano desiti.
TRI ŠTAPA
TRI ŠTAPA - VRLINA
Sunce u Ovnu.
Veoma dobra karta na području stvaralaštva, na osmišljavanju nekog projekta
Ostvarenja u poduzetništvo kao posljedice ambicije, entuzijazma,
Brzo ostvarenje.
Ukazuje na obrtničke vještine, potreba da se u svemu bude najbolji.
Povoljna karta obećava sklad, nove impulse u poslovnom planu i mogućnost partnerstva, gdje će se iskazati darovitost i sposobnost.
Ne slaže se sa kartama Peharakoji je suviše nadmoćan i ima želju za bjegstvom, naročito sa četvorkom Pehara u kojoj se velika konstruktivna snaga gubi u gubitku volje (slika munje koja nestaje u jezeru).
Pošto je u lošim odnosima sa gomilom, trojka Štapa se pokazala izvrsnom u ličnim namjerama.
Dok radi čovjek je u ovoj karti uviječ pomalo usamljen.
Pored karte putovanja znači: =sretan predznak.
OBRNUTA:
Ako je karta nepovoljna ili u lošem aspektu, može ukazuvati na situaciju da je pitatelj unatoč svom predosjećanju koji ga je upozoravo, ustrajao na rasipanju truda i talenta..
Ukazuje i na moguć izostanak finansiske potpore, dobivanja poslovnog pismanepovoljnog sadržaja.
Zavisno od drugih bačenih karata -može da označava da će poteškoće biti prevaziđene
ili da će pretjerana ambicija doživjeti neuspjeh
ČETIRI ŠTAPA
ČETIRI ŠTAPA - POTPUNOST
Venera u Ovnu
Moćni zaštitnik, mogućnost izvršenja nekog važnog posla u boljim uslovima. Uprkos mogućih poteškoća ova karta omogućava da se podstigne cilj.
Ako su u pitanju osjećanja onda, postoji mogućnost nereda, ali je zaštinik još uvijek prisutan.
Karta ukazuje na osobu magnetski privlačnu, koja brzo misli i povezuje činjenice.
Nemirna je strasna, sklona dominaciji zbog čega je drugi mogu napuštai.
Aktivna osoba, poslovnog duha, vedre naravi i pozitivna, pokazuje se uvijek u najboljem svijetlu.
Ima umjetničku sklonost i potrebu da izrazi svoju kreativnost.
OBRNUTO:
Negativni aspekti ukazuju na porebu da se situacija kontrolira do kraja kako u zadnjem času nebi došlo do neželjenih obrata.
Uložiti dodatni napor da se stvari dovedu do kraja.
PET ŠTAPOVA
PET ŠTAPOVA - BITKA
Saturn u Lavu.
To je karta borbe na svim poljima.
Karta simbolizira samopouzdane i veliku potrebu za osobnim priznanjem, za izrazima poštovanja od strane srugih.
Ne smije se potiskivati vlastita kreativnost, već je nužno da se razvija i izrazi.
Moguće tegobe sa kičmom.
Duhovna snaga i mladolik izgled.
Pitatelj bi se mogao u poslovnom smislu mogao osjećati blokiranim od svog pretpostavljenog.
Može biti da mu se šanse ograničavaju zbog prijašnjih grešaka.
Međutim, pred njim je cilj i postignuće vrlo brzo.
Pročišćenje je na vidiku i uskrsnuće iz pepela. Ne smije klonuti duhom.
Neka žena blagotvorno utiče i ograničenje se probija.
Nalazi se na kraju duševni mir
Ako je pored Asa ili neke slike znači=treba slušati korisne savjete.
Ako je pored četvorke Štapa znači=prijatna borba ali na materijalnom planu.
Kada je okružena lošim kartama onda je petica Štapa karta ljutine.
OBRNUTA:
Ukazuje da su prilike nepovoljne za ulaganja, oprez.
Moguće je da se očekivane dobiti umanje zbog okolnosti na koje pitatelj nije mogao uticati.
Blokiran uloženi novac, smanjena kamata,
U poslu birajte tradicionalne načine u ovo vrijeme.
Svađe i diskusije će se okrenuti u korist zainteresovanog
ŠEST ŠTAPOVA
ŠEST ŠTAPOVA - POBJEDA
Jupiter u Lavu.
Ako je okružena dobrim kartama znači =pobjedu.
Ako je okružena lošim kartama onda znači = da je osoba sam sebi neprijatelj.
Sposobnost da se riješi svaka situacija, a pri tom spremnost da se pomogne drugima.
Naglasak na određivaje i postizanje ciljeva, moguć uspjeh u politici.
Skoriji dolazak važnijih vijesti ili događaja,
OBRNUTA:
Negativna, morat će se zadovoljiti djelimičnim dobitkom ili uspjehom.
U ovom momentu se ne može dobiti sve, jer se okolnosti nisu poklopile onako kako se računalo. Izdaja.
Ili je izostala surasnja potčinjenih i podrška prijatelja.
Ako se hoće uspjeti, potrebno je dase situacija kontroliše ciijelo vrijeme, a ne da se u važnoj stvari kontrola prepusti drugima.
SEDAM ŠTAPOVA
SEDAM ŠTAPOVA - ODVAŽNOST
Mars u Lavu.
Karta lične vrijednosti i hrabrosti, kako u akciji tako i u mišljenju.
Ali se njen snage brzo gube: treba maksimalno iskoristiti slobodno vrijeme.
Potrebni su joj akcija i promjene.
Ovo je i karta sportista i onih koji su primorani da brzo odlučituju, onih kojima predstoji>veliki napor>.
Nema razloga za gubitak samopouzdanja, ako postupate promišljeno.
U izgledu su ugodna iznenađenja, pokloni, poslovna podrška i legalno proširenje posla, sređenje uvjeta negog ugovora. čekanja i nedoumice prolaze.
Prijetnja koja se može prevazići samopouzdanjem i voljom.
OBRNUTA:
Negativna upozorava na neutemeljenu sumnjičavost pitatelja, što mu umanjuje unutršnju snagui čini ga nemirnim.
Sve to bude poduzeo mora biti dobro organizovano, jer se ne može osloniti na druge, ili im prepustiti da nešto obave, samokontrola.
Čuvajte se sakomosti i nelegalnih poslova.
Ne budite neodlučni, --to je opasno
OSAM ŠTAPOVA
OSAM ŠTAPOVA - HITRINA
Merkur u Strijelcu.
Karta uspjeha u svim poduhvatima i brzina rasuđivanja.
Njena loša strana je rasipanje snage.
Pošto se ne odnosi ni na sentimantalni ni na fizički plan, ona je u skladu sa kreazivnom misli, sa planovima, sa susretima, .
Može se dogoditi da pitatelj nešto kaže ne razmišljajući o posljedicama, a što mu kasnije neće koristiti.
Obilje interesa dovodi do gubljenja energije, do istine može doći čisti intuitivno.
OBRNUTA KARTA:
Svađe i ljubomora u kući,
Krađa ili prevara u budućnosti.
DEVET ŠTAPOVA
DEVET ŠTAPOVA
Mjesec u Strijelcu.
Karta snage i ona je dobra za osobu koja se stalno kreće, čije je zanimanje uzbudljivo, koje ima veze sa inostranstvom.
Velika želja za slobodom, ljubav prema sportu, i putovanjima, sposobnost koncentracije..
Taktičnost i promišljanje su na prvom mjestu potrebni da bi pitateljeljeva urođena sposobnost i snaga došla do izražaja.
Karta ukazuje na osobu koja nije u braku, ali postoje izgledi da brak zaključi kasnije.
Moguća sklonost flertu, ali ne i ozbiljnom vezivanju.
Karta bujne mašte i umjetničkog stvaranja, ponekad voli da se ističe kao dijete, ali su odnosi sa okolinom srdačni.
Sreća na putovanjma ili u odnosima sa strancima.
OBRNUTA:
Ukazuje na gubitak inicijative.
Bit će potrebna spretnost i brza reakcija u nekoj konfliktnoj situaciji(snaga duha).
Neugodna odlaganja, koja sprečavaju uspješno okončanje želja.
DESET ŠTAPOVA
DESET ŠTAPOVA - UGNJETAVANJE
Saturn u Strijelcu.
Karta podređenosti na svim poljima.
Teškoće da se oslobodimo roditeljskog, direktorovog tutorstva itd, što nas muči i sprečava da se dokažemo.
Ako traži odgovor na pitanje koje se odnosi na neku stranu zemlju ili posao u inostranstvu, zainteresovana osoba treba da bude obazriva, jer društveni nemiri mogu da joj se ispreče na putu.
Osjetljivost na nepravične optužbe.
Osoba pokazuje sposobnost rada sa hendikepiranim i retardiranim osobama.
Dobar je učitelj, propovjednik i politički vođa.
Moguće da pitatelj osjeti potrebu da se riješi neke lokirajuće situacije ili vanjskog uticaja koje je iz nekih razloga do sada morao trpjeti.
Pristao je na situacije koje mu nisu zapravo odgovarale, a svoj talent i spemnosti koristi na porešan način.
USPRAVNA KARTA.
Uzaludan trud, sebičnost, nepravda,
Materijalni neuspjeh ili uspjeh koji neće donijeti zadovoljstvo.
OBRNUTO:
Materijalni gubitak, prevara.
PAŽ ŠTAPA
PAŽ ŠTAPA
Predstavlja zemaljski dio vatre, zapravo je gorivo-hrana za vatru.
Radi se o izrazitoj osobnosti, individualcu, ima smjelosti i izgrađuje samog sebe snagom i energijom.
U ljubavi i ljutnji je nagao, strastven i nepomirljiv.
Ako karta prikazuje žensku osobu, ona je u svemu nižeg tipa, površna, plitka, usiljena, nametljiiva i primitivna, ali o sebi ne misli tako, nego je puna samopouzdanja i vjeruje u ispravnost svojih prosudbi..
Osobe ovog tipa reaguju naglo, nagonski, strasni i bezobzirno, nastojeći postići svoj zadovoljstva po bilo koju cijenu.
Teško se kontrolišu, ali znaju biti agresivni prema drugima.
Prisutna je velika doza bučnosti u njim
U opšem smislu žandar Štapa znači: =neko prijatno saznanje bujanje snage, novosti,
Prilikom proučavanja žandara ne treba zaboraviti da oni posjeduju duh zapažanja i jednostranost misli kraljeva i sazrevanje tih misli koje ostvaruju karaljice.
OBRNUTA:
Brbljivac i nepouzdan mlad čovjek.
Dobitak nepouzdane vijesti
VITEZ ŠTAPA
VITEZ ŠTAPA
Vlada od 21 Raka do 20 Lava
Rođ od 14 Jula do 14 Avgusta.
Predstavlja zrak vatre. morlne osobine su mu hitrina, snaga.
U svom opredjeljenju je začudo spor, iako ima sposobnost da uvidi i objektivno sagleda obje strane problema.
Plemenit i velikodušan, sa smislom za pravdu, romanričan i sentimentalan,
Utjecaj posljednje desetnice Raka vidljiv je u njegovoj gordosti.
Prezire podlost. Uvijek je na strani onoga ko ima manje izgleda da uspije i na kraju ipak pobijedi.
Najtačnije je za njega reči .
Ova karta opisuje mladog poslovnog čovjeka kojeg ćete uskori sresti. Najava nepromišljene i ishitrene odluke.
Upozorenje da se pažljivije razmisli o svim narednim odlukama.
Kao i svi vitezovi ona uvje predskazuje neki događaj koji pokazuje da treba djelati i da treba uložiti mnogo snage.
OBRNUTA:
Kada je negativna sve njegove pozitivne osbine gubi i preobražavaju se u svirepost i sadizam, prava lijenština, kukavica i hvalisavac.
Moguće su nagle odluke, promjene u životu.
Osjećaj ograničenosti sa vanjskim svijetom.
Može ukazivati na mlađeg muškarca sklonog prevari i krađi, poznanstvo iz koristoljublja, vijesti koje će izazvati prepreke i sučeljavanja.
KRALJICA ŠTAPA
KRALJICA ŠTAPA
Vada od 21 Riba do 20 Ovna
Rođ od 12 Marta do 13 Aprila.
Predstavlja vodu vatre.
Njezine su osobine: blagost prilagodljivost i istrajna energija.
Dobronamjerna je plemenita ali ne trpi suprostavljanje.
Obdarena je smislom za prijateljstvo i ljubav ali uvije po njezinom izboru.
Ogromna istrajnost u poslu ali nije kreativac
Nametljiva elegancija. voli igrati ulogu poslovne žene.
Voli luksuz, koristi protekcije, započinjući odnose ima u vidu materijalne probitke.
Simboliše finansiski uspjeh.
OBRNUTA:
Često je samozadovoljna i umišljena. Dugo premišlja, što može završiti pogrečnim odlukama, na što krajnje surovo reagira.
Naivna je i tada pokazuje lice obične glupače.
Osjetljiva je na uvredu i tada je zlopamtilo bez razloga, prevrtljiva
Opasna suparnica u ljubavi i na poslu.
Vrijedna i impulsivna osoba ali sitničava i uvredljiva, koja ide iz krajnosti u krajnost.
KRALJ ŠTAPA
KRALJ ŠTAPA
Vlada od 21 Škorpiona do 20 Strijelca
Rođ od 24 Oktobra do 22 Novembra.
Čudan čovjek koji se razlikuje od drugih, ali dobrodušan,
Izrazite osobine. velikodušnost, plemenitost, žestina i hitrina u nepredviđenim situacijama i postupcima. ponos, volja.
Odnosi se na muškarca koji zna šta hoće. utjecajan gospodin, autoritet.
Čuvati se preuranjenih postupaka.
Uprkos svim okolnostima, treba završiti započeto.
NEPOVOLJNO:
Ako je karta obrnuta i inače u lošem položaju u odnosu n druge karte, ukazuje na neuspjeh usred brzine. žestine, ljutnje, posljedice su nesagledive.
Muškarac koji svoju volju nameće drugima.
Primanje korisnog savjeta.
Može takođe ukazati na izostanak očekivane pomoći,


 

ŠTA  JE TAROT?

Tarot se pojavljuje 1381. godine prvi Mareseljski Tarot pojavljuje se i koristi od 1382. g.  u Italiji,  Parizu, Belgiji i Španjolskoj.  Tarot se počeo redovito koristiti u kraljevskim obiteljima gdje je postao i savjetodavan vodič kroz borbe i ratove.  Također je pomagao i mladima i zaljubljenima iz kraljevskih obitelji u saznavanju njihove budućnosti.

Marseljski Tarot se sastoji od 78 karata Velike i Male Arkane a može se gledati i samo Velika Arkana od 22 karte.  
Mala Arkana služi za dopunjavanje Velike Arkane.  
Iako se može raditi samo s Velikom Arkanom,  ne znači da Mala Arkana ima nevažno značenje,  bez obzira što se smatraju sporednim kartama.  Ako nam Velika Arkana daje određene odgovore i glavne odrednice,  mala će nadopuniti tumačenja određenim detaljima,  sitnicama koje se mogu pokazati vrlo važne,  a i dobro opisuje pozadinu pitanja.  U svakom slučaju,  što preciznije postavimo pitanje,  dobivamo i precizniji odgovor.

KAKO NAUČITI TAROT?

Simbolika tarota je vrlo snažna,  duboka,  mistična.  Iako na prvi pogled izgleda da je tarot lako naučiti,  nije baš tako..    Osnovnu simboliku svake karte je jednostavno naučiti,  ako ništa drugo,  moguće je napamet naučiti njihova opća značenja.  Ali u primjeni tarota i shvaćanju njegovih poruka potrebno je puno više od samih osnova.  Ako samo uzmemo u obzir da je tarot splet znanja iz astrologije,  kabale i numerologije,  a uz to svaka slika sadrži niz magijskih i duhovnih simbola,  gledanje u tarot karte postaje vrlo zahtjevna disciplina.  Kao i u svim ezoteričnim područjima,  najvažniju ulogu će odigrati intuicija i određeno stanje duha.

Kada otvaramo karte,  potrebno je dobro protumačiti povezanost karata,  da bi dobili konačni odgovor.  Oni koji žele naučiti tarot na pravi način,  moraju poštovati simbole karata,  znanja i spoznaja,  ali ne i slijepo vjerovati u ono što vide,  jer tarot je samo sredstvo koje ukazuje na potencijalne mogućnosti i daje savjete koji možda i ne moraju biti usvojeni.  Naprimjer.  ako nekome vidite da će doživjeti uspjeh,  uz uvjet da se sam angažira oko onoga što očekuje,  a osoba ipak ništa ne poduzme,  nego samo čeka određeni događaj,  ta prognoza ima vrlo malo šanse da se ostvari,  jer sam pitatelj mijenja razvoj događaja sa svojom neaktivnošću.

Ako se želite povezati tarotom,  morate poslušati sve poruke koje vam šalje.  Jedan od najboljih načina je kroz meditaciju primate njegove poruke i da svaki dan odaberete jednu kartu na koju ćete usmjeriti svoju pažnju i dokučiti poruke te karte. Koristite svoju intuiciju koja se povezuje sa simbolima i karte. Uvijek postoji više značenja za jednu kartu,  a najvažnije je doživjeti je u skladu s kartama koje je okružuju.

U ČEMU NAM TAROT MOŽE POMOĆI?

Na prvom mjestu da pomogne osobi da spozna samu sebe. Zatim u razotkrivanju nejasnoća kod osobe ili situacija oko nje,  ukazati na zdravstveno stanje kako same osobe tako i njenih članova obitelji odnosno,  osoba koje su joj bliske ili drage,  na ulazak u novi posao ili pregled situacije u trenutnome poslu kao i njegovo napredovanje ili na probleme koji osobu očekuju na tom putu.

KAKO ČITATI TAROT?

Tarot treba znati čitati jer nas to usmjerava da uspostavimo ravnotežu između pozitivne i negativne strane naše ličnosti i to se ne smije zloupotrebljavati već ga izričito koristiti kao vodič i pomoć.  Osoba kojoj se čita Tarot ne smije o sebi unaprijed pričati, kako se ne bi dozvolila manipulacija od strane osobe koja čita tarot.  Treba od podataka dati samo,  ime  i datum rođenja.  Kasnije se mogu postavljati razna pitanja u vezi posla,  ljubavi,  zdravlja ili braka.  Ni u kom slućaju ne smijemo gledati na Tarot kao sredstvo koje služi isključivo proricanju sudbine,  mada ono to i nije u pravom smislu,  već je putovanje kroz Tarot karte prvenstveno putovanje u naše sopstvene dubine.

Kontakt

Austrija
2,17 €/min
Njemačka
1,99 €/min
Švajcarska
4,23 SFR/min
Švedska
30,00 SEK/min
Iz drugih država
po cijeni operatora iz Vaše države
 

Prijatelji
Počiteljski sirup
IniBook - Shop My Book

Mjesečeve mijene

Trenutne pozicije planeta