Zanimljivosti

Evo kako vam se emocije manifestuju na telu
Naučnici u Finskoj su istraživali kako ljudi osećaju različite emocije na svom telu i otkrili da se kod većine one manifestuju na sličan način, prenosi sajt NPR.


Učesnici ispitivanja su rekli da sreća i ljubav kod njih izazivaju osećaj topline i aktivnosti u celom telu, dok je depresija imala suprotan efekat – ona je otupljivala osećaj u rukama, nogama i glavi.
Osećanje opasnosti i straha je izazvao kod ispitanika jaku senzaciju u predelu grudnog koša.
Za bes je utvrđeno da je jedna od retkih emocija koja je izazvala osećaj pojačane aktivnosti u rukama.
Na osnovu istraživanja, naučnici su napravili grafički prikaz uticaja emocija na telo i nadaju se da će on pomoći psiholozima da dijagnostifikuju i leče poremećaje raspoloženja.
- Naš emotivni sistem u mozgu šalje signale telu da bismo znali kako da se ponašamo u situaciji u kojoj se nalazimo. Recimo da vidite zmiju i osetite strah.
Vaš nervni sistem će povećati dotok kiseonika do mišića i ubrzati rad srca da biste mogli da se suočite sa opasnošću. To je automatski sistem.
O tome ne treba razmišljati – rekao je Lauri Numenma, psiholog sa Univerziteta Alto koji je vodio istraživanje.
Ova ideja je poznata vekovima, ali naučnici još uvek nisu složni po pitanju da li se ove telesne promene razlikuju kod svake emocije i da li takva šema može da posluži mozgu da svesno identifikuje emocije.
Numenma i njegov tim su sproveli jednostavan kompjuterski eksperiment u kojem je učestvovalo oko 700 volontera iz Finske, Švedske i Tajvana.
Njima su na ekranu prikazane dve siluete ljudskog tela i zadatak da razmišljaju o jednoj od 14 emocija kao što su ljubav, strah, tuga, gađenje, bes, ponos…
Na prvoj silueti je trebalo da oboje one delove tela koji su stimulisani tom emocijom, a na drugoj one delove koje su pod uticajem emocije postajali “deaktivirani”.
Iako nisu svi obojili siluete na isti način, naučnici su na osnovu prosečnih obojenih silueta napravili šemu za svaku emociju na kojoj se vidi i intenzitet senzacije u određenim delovima tela.

Kontakt

Austrija
2,17 €/min
Njemačka
1,99 €/min
Švajcarska
4,23 SFR/min
Švedska
30,00 SEK/min
Iz drugih država
po cijeni operatora iz Vaše države
 

Prijatelji
Počiteljski sirup
IniBook - Shop My Book

Mjesečeve mijene

Trenutne pozicije planeta