Narodna medicina

Med i cimet u kombinaciji imaju fantasticne ljekovite moći kao što su regeneracija organizma, podizanje otpornosti organizma i slicčo. Svakako je utvrđeno da med i cimet primijenjen kao lijek ima blagotvoran uticaj na cijelo tijelo čineći ga vitalnijim i snažnijim, a najnovije statistike potvrđuju da bitno produžava i ljudski život.

 Šta je cimet? Cimet je od od kore stabla cimetovca (Cinammomum zeylanicum), koje raste u Aziji, i najviše se upotrebljava kao začin. Kineska farmakopeja ne bi mogla ni da se zamisli bez ove ljekovite biljke. Kora cimetovca upotrebljava se za liječnje prehlade, kašlja, grčeva u želucu, problema sa varenjem, psihičkih problema i tonifikacije tijela, a eterična ulja od lista ove biljke koriste se za liječenje slabe cirkulacije i reumatizma, celulita, stomačnih problema, infekcija, kolitisa i sprečava slepljivanje krvnih pločica.U nastavku se nalaze najblagotvorniji recepti za liječenje sa medom i cimetom.

Za jačanje imuniteta

Med i cimet upotrijebljeni kao mješavina, uz redovnu upotrebu ojačaće imunitet i uspješno štititi organizam od virusa i bakterija.

Za varenje hrane

Upotreba meda jača bijela krvna zrnca u borbi protiv svake bolesti, a cimet u kombinaciji sa medom pospješuje varenje. Zato je potrebno prije jela uzimati po dve kasike mesavine meda i cimeta kako bi se olakšalo varenje i najtežih jela!

Za dugovječnost

Hunzi su pleme koje je dobro poznavalo ljekovitost cimeta i meda. Oni svakodnevno uzivaju u caju od cimeta i meda, doživljavaju duboku starost i pri tom dugo ostaju krepki i vitalni a upravo ova kombinacija – kažu naučnici usporava proces starenja, produžava životni vijek a kožu čini svježom, nježnom.Recept za to glasi ovako: jednu kašiku cimeta i četiri kašike meda prokuhati u jednoj šolji vode. Podijeliti na četiri dijela i piti tokom dana (četiri puta dnevno).

Rak kostiju i stomaka

Istraživanja u Japanu potvrđuju da se mješavinom meda i cimeta uspiješno liječi rak kostiju i stomaka.Za to je potrebno svakodnevno uzimati mješavinu jedne velike kašike meda i jedne male kašike cimeta, mjesec dana tri puta dnevno.

Upala zglobova (artritis)

Ujutru i uveče uzimati po jednu šolju vruće vode u kojoj je dobro umiješana jedna mala kašika cimeta i dve velike kašike meda. Dugotrajna terapija može dovesti do izlječenja čak i hroničnog artritisa!

Gubitak kose

U vruće maslinovo ulje umiješati jednu veliku kašiku meda i jednu malu kašiku cimeta. Ovu smjesu utrljati u korijen kose i ostaviti da djeluje petnaestak minuta. Za nekoliko dana korijen kose će ojačati i kosa će prestati da opada!

Protiv zubobolje

Najmanje tri puta dnevno na bolni zub nanositi mješavinu meda i cimeta.

Protiv holesterola

Tri male kašike cimeta i dvije velike kašike meda umješati u 4 dl čaja (najbolje koristiti zeleni čaj). Piti tri puta na dan. Kod prvog uzimanja, za dva sata holesterol u krvi će se smanji za deset posto, a nakon duže upotrebe moguće je postići potpuno izlječenje!

Prehlada

Redovna upotreba meda i cimeta umanjuje mogućnost prehlade i infekcije bešike.U jednu veliku kašiku mlakog meda umiješati jednu četvrtinu male kašike cimeta. Uzimati tri puta dnevno tokom tri dana i prehlada će nestati. Na ovaj način se još i uspiješno čiste sinusi i liječi hronični kašalj.

Infekcija bešike

Umiješati dvije velike kašike cimeta i jednu malu kašiku meda u 2 dl mlake vode i popiti. Ova smjesa će očisti bešiku i unistiti bakterije.

Srce, nervoza i bolovi u stomaku

Med i cimet za doručak. Ukoliko se redovno za doručak jede hleb namazan sa mješavinom jednakih dijelova cimeta i meda imaće blagotvorno dejstvo na nervni sistem, stomačne bolove, čir na želucu i gasove.

Protiv umora

Jednu polovinu velike kašike meda i jednu četvrtinu male kašike cimeta, umutiti u 2 dl vode. Piti ujutru na prazan stomak i popodne tokom sedam dana. Za to vrijeme će se organizmu vratiti snaga i vitalnost.

Bubuljice i infekcija kože

Dokazano je da med i cimet mogu spriječiti i zaustaviti stvaranja lišajeva, ekcema, bubuljica i sličnih infekcija kože, ukoliko se lice redovno tretira mješavinom od jednakih delova meda i cimeta.Protiv akni umijesati tri velike kašike meda i jednu malu kašiku cimeta. Nanositi na obolela mjesta svako veče prije spavanja.

Za mršavljenje

Možda malo čudno zvuči ali med i cimet mogu poslužiti i kao sredstvo za mršavljenje. Mješavina jednakih dijelova meda i cimeta prokuhana u jednoj čaši vode, ne dozvoljava masnoćama da se talože u organizmu. Za to je potrebno piti dva puta dnevno po jednu čašu ovog napitka, ujutru pola sata prije jela i uveče pola sata prije spavanja.

Zadah

Svako jutro ispirati grlo mlakom vodom u kojoj je umiješana jedna kašika cimeta i jedna kašika meda.

Za popravljanje sluha

Za popravljanje sluha svako jutro i svako veče, uzimati mješavinu jednakih dijelova meda i cimeta.

Izvor: ZdravaPriroda.com / priroda-leci-sve.com

 

Predviđenje budućnosti
SMS poruke

Upišite KUL, napravite razmak, upišite ime i datum rođenja, te pitanje koje Vas interesuje i pošaljite na brojeve:

Austija 0900 506 506 2,00€/SMS
Bosna i Hercegovina 091 810 700 2,34KM/SMS
Hrvatska 667 667 6,24HRK/SMS
Njemačka 44144 1,99€/SMS
Srbija 1551 120DIN/SMS
Švajcarska/Švicarska 9292 3,00CHF/SMS
Švedska 72027 30,00SEK/SMS

Pozovite s povjerenjem
Vidovitu Džemilu

Austija 0900 533 580 2,17€/min
Njemačka 0900 58 19 159 1,99€/min
Švajcarska/Švicarska 0901 800 807 4,23CHF/min
Švedska 0939 111 90 61 20,00SEK/min

PrijateljiMjesečeve mijene

Trenutne pozicije planeta