Narodna medicina

RECEPTI
Čaj protiv opadanja kose, čireva, ekcema, dijabetesa...
Čaj od čička je siguran lijek za sprječavanje opadanja kose, za liječenje čireva, ekcema, reumatizma i dijabetesa. Priprema se na slijedeći način:

dvije kašike korijena čička preliti jednom šoljom hladne vode i staviti da ključa 10 minuta. Piti dvije šolje dnevno protiv reumatizma i dijabetesa.
Protiv toksina 
Korijen čička sjajan je borac protiv toksina. Čaj od sasušenog korijena starog do godinu dana, pospješuje izlučivanje urina i znoja, pa tako čisti krv. Čaj od mladog lišća koristi se protiv bolesti želuca i nadutosti.
Melem protiv bubuljica
Suh korijen čička, isitnjen u prah, pomiješan sa kantarionovim ili maslinovim uljem, premazuje se preko bubuljica, gnojnih rana, čireva i raznih osipa po koži.
Protiv reume
Lišće čička skuhano u vinu liječi od kamenca u mokraćnim kanalima, a kad se u litar vode popari 10 grama sušenog lišća i pije ujutro i uveče po jedna šolja, vrlo brzo se ublaže simptomi reume.
Za bujnu kosu
Čičak se odvajkada koristi za njegu kose. Osim kupovnog ulja za bujnu zdravu kosu, preporučuje se i njeno pranje čajem od čičkovog korijena.
Magijski rituali 
Zbog svoje osobine da prijanja za druge predmete, vjeruje se da čičak izaziva i magično djejstvo spajanja. Zato je dobro imati stabljiku s plodovima čička u kući i lijepiti na nju cedulje sa zapisanim željama. Stari narodi su vjerovli da je dobro prije odlaska na posao ili u školu dodirnuti čičak. 

Autor:Aura


Poruke

Kontakt

Austria
2,17 € / min
 
Germany
1,99 € / min
 
Switzerland
4.23 SFR / min
 
Sweden
30.00 SEK / min
 
From other countries
at a cost of operators from your country
 

PrijateljiMjesečeve mijene

Trenutne pozicije planeta

 

 

Pozivi

Video pozivi

Brojač posjeta

2.png3.png5.png1.png3.png6.png5.png
Danas
Sedmica
Ovaj mjesec
Ukupno2351365

  • IP: 44.192.25.113

Trenutno na stranici

1
Online

Srijeda, 25 Maj 2022 04:19