Zanimljivosti

U ‘Hammurabijevom Kodeksu’, najpoznatijem i najbolje sačuvanim zakonikom drevne Mezopotamije koji je napisan oko 1772. godine prije nove ere, broj 13 je izostavljen sa popisa zakona.Broj 13 se smatra

‘prokletim’ već hiljadama godina, dok je njegov prethodnik, 12, smatran kao ‘dobri’ broj koji zatvara jedan ciklus.Za pagane, broj 13 je bio sretan broj. Predstavljao je Veliku Božicu (Gaia), koju su smatrali Majkom Zemlje.
Mnoge visoke zgrade na svijetu (čak 80%) nemaju trinaesti sprat. Neke bolnice nemaju trinaestu sobu, a neki avio terminali izostave Kapiju 13.
U Formuli 1 ne postoji bolid sa brojem 13. Ovaj broj je uklonjen nakon što su dva vozača poginula, a obojica su vozili bolide sa brojem 13.
U Grčkoj, te u nekim zemljama u kojima se govori španjolski jezik, utorak 13. se smatra nesretnim danom, a ne petak 13.
U mnogim istraživanjima je dokazano da se Petkom 13. dešava manje nesreća nego bilo kojim drugim danom.
U Škotskoj se broj 13 naziva Vražje tuce (1 tuce predstavlja broj 12).
Petak je dobio ime po Friggi, slobodnom duhu, Nordijskoj božici ljubavi i plodnosti. Prema legendi, kada su se germanska plemena preobratila na kršćanstvo Frigga je protjerana u planine i proglašena vješticom. Smatralo se da je Frigga svaki petak sazivala sastanak s jedanaest ostalih vještica, plus vrag – skup od trinaest – i planirala nesretne događaje u narednoj sedmici. Prema nekim istoričarima, ova legenda je možda i početak straha od Petka 13. (S obzirom da je starija od mnogo poznatije verzije sa Vitezovima Templarima)
Sjevernoamerički Cvrčci (insekti) pojavljuju se samo jednom u 13 godina.
Na ulicama Firence, Italija, kuće koje se nalaze između broja 12 i 14 označene su kao dvanaest i pol.
Prema Smithsonian Magazinu, strah od broja 13 košta  SAD milijardu dolara godišnje, s obzirom da mnogi ljudi taj dan ne putuju vozom, avionom, ili čak i ne kupuju ništa u trgovinama.
U Nordijskoj mitologiji postoji 12 dobrih i trinaesti, zli bog, Loki.
Kada je vješanje bilo popularan način egzekucije, do vješala je uvijek vodilo 13 stepenica, a na omči se nalazilo 13 čvorova.
Drevni Rimljani su smatrali broj 13 simbolom smrti, uništenja i nesreće.
U drevnoj Grčkoj, Zeus se smatrao trinaestim i najmoćnijim bogom.
Vitezovi templari postali su izuzetno snažni i bogati dok su štitili kršćanske hodočasnike tokom križarskih ratova. Prema riječima istoričara, kralj Filip se osjećao ugroženim njihovom snagom, pa je tajno naredio masovno hapšenje svih vitezova templara u Francuskoj u Petak, 13. Oktobra 1307.
Vješala
Tradicionalno, prije je do postolja s vješalima vodilo 13 stepenica, a razvila se i legenda kako je uže za vješanje bilo 13 puta prepleteno, no prava brojka je zapravo osam.
Vražja sreća
Postoji staro vjerovanje da ako imate 13 slova u imenu i prezimenu kako će vas pratiti vražja sreća. Zvuči smiješno, no ako za primjere navedemo Charlesa Mansona, Jacka The Rippera i Theodora Bundyja, onda će se svatko barem na trenutak zamisliti
Klub 13
U kasnim godinama 19. stoljeća postojala je skupina koja se nazivala Klub 13. Njihov cilj bio je razbiti mit o tome da ako 13 osoba sjedne za stol, jedna od njih će umrijeti u narednoj godini.
     

Poruke

Kontakt

Austria
2,17 € / min
 
Germany
1,99 € / min
 
Switzerland
4.23 SFR / min
 
Sweden
30.00 SEK / min
 
From other countries
at a cost of operators from your country
 

PrijateljiMjesečeve mijene

Trenutne pozicije planeta

 

 

Pozivi

Video pozivi

Brojač posjeta

2.png3.png5.png1.png3.png6.png5.png
Danas
Sedmica
Ovaj mjesec
Ukupno2351365

  • IP: 44.192.25.113

Trenutno na stranici

2
Online

Srijeda, 25 Maj 2022 03:25